'Gelişen teknolojiyle böbrek taşlarının temizlenmesi mümkün'

Medicine Hospital Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Tefekli, flexible üreterorenoskopi ile ses dalgalarıyla taş kırmaya (ESWL) uygun olmayan bütün taşlar için idrar kanalı ve böbrekteki taşların lazer ile kırılabileceğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
'Gelişen teknolojiyle böbrek taşlarının temizlenmesi mümkün'

Medicine Hospital Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Tefekli, flexible üreterorenoskopi ile ses dalgalarıyla taş kırmaya (ESWL) uygun olmayan bütün taşlar için idrar kanalı ve böbrekteki taşların lazer ile kırılabileceğini söyledi. Tefekli, "Gelişen teknolojilerin yardımı ile idrar yolundan böbreklere girilerek böbrek içindeki taşların parçalanması ve taşların çok küçük parçalara ayrılarak temizlenmesi mümkün." dedi.

Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Ahmet Hamdi Tefekli, hastada bir kesi yapılmadan üretra adını verdikleri idrar kanalından girildiğini söyledi. Tefekli, "İnce bir kılavuz tel üzerinden access sheet adını verdiğimiz bir kılıf üretere yerleştirilir ve içinden flexible üreteroskop böbreğe ilerletilir. Taş kamerada görülür, ardından 270 mikron kalınlığında lazer teli flexible üreteroskopun içinden ilerletilerek taşa direk teması sağlanarak taş kırılır. Kırılan parçalar kum tanesi haline gelene kadar taş kırılır." bilgisini verdi. Flexible üreteroskopinin taş tedavisi dışında kulanım alanlarından da bahseden Tefekli, "İdrar yollarından olan kanamaların araştırılmasında, pozitif üst üriner sistem patolojisi (üreter veya böbrekte tümör şüphesinde) olan hastalarda tanı koyma amacıyla kullanılabilir. Ama günümüzde en yaygın ve başarılı kullanım alanı böbrek taşlarıdır." dedi.

ESWL tedavisinin vücut dışında oluşturulan ses dalgaları yardımıyla idrar yolundaki taşın kırılması olarak tanımladığını aktaran Doç. Dr. Ahmet Hamdi Tefekli, şunları dile getirdi:

"ESWL uzun yıllardır böbrek taşlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Bununla birlikte taş tedavi seanslarının uzun sürmesi (1-4 seans), özellikle belirli bögedeki taşlarda (böbrek alt kaliks taşlarında başarısı yüzde 40-60) başarısız olması ve ESWL sonrası geride taş parçacıklarının kalması gibi istenmeyen yan etkilerinden dolayı, flexible üreteroskopi daha etkili bir çözümdür. Günümüzde ESWL ile kırılamayan taşlarda birinci seçenek flexible üreteroskopidir. Ayrıca 1,5 cm altındaki alt pol taşlarında, ESWL nin başarısızlığı nedeniyle ilk seçenektir. En büyük avantajı yüksek başarısıdır. Böbreğe doğal yoldan girildiği için, perkütan ve açık cerrahi gibi yöntemlerden farklı olarak vücutta kesi izi olmamaktadır. Yapılan çalışmalarda böbrekte doku kaybı ve fonksiyon kaybına yol açmadığı saptanmıştır. Kanamaya yol açmamaktadır. Bu nedenle kanama eğilimi olanlarda ve antikoagülan kullananlarda uygulanabilmesi flexible üreteroskopiye büyük avantaj sağlamaktadır. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilirler ve geride taş oluşumuna zemin hazırlayacak küçük parçacıklar kalmaz. Pelvik ve at nalı böbrek gibi, doğuştan böbrek anomalisi olan hastalarda uygulanabilir. Bu hasta grubunda en etkili ve en kolay yöntemlerden biridir. En büyük avantajlarından biri de hem üreter hem de böbrek taşına aynı anda müdahele edilebilmesidir. Üreter taşının üreteroskopi ile tedavisi sırasında aynı tarafta, tedavi gerektiren böbrek taşı olabilir. Böyle bir durumda üreterdeki taş alındıktan sonra, aynı taraf böbrekteki taşta alınabilir ve böylelikle hasta tamamen taşsız hale getirilebilir. Benzer şekilde her iki böbreğinde de tedavi gerektiren taşları olan hastalarda aynı seansta her iki böbrekteki taşlar flexible üreteroskopi ile temizlenebilir. Çok şişman hastalarda ESWL uygulanamamakta ve PCNL nin yapılması zor ve oluşabilecek yan etkileri fazladır. Bu nedenle bu hastalarda flexible üreteroskopi ile taş tedavisinin ilk seçenek olduğu düşünülmektedir."

CİHAN

Yorumlar