‘Geleceğin Otomobilleri’ Bilim Şenliği’nde

Bursa Teknoloji Merkezi’nin (BTM) bu yıl 3’üncü kez düzenlediği Bursa Bilim Şenliği’nde geleceğin otomobilleri sergileniyor.Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Türk patentli elektrikli araç, ‘Yenilenebilir Enerji’ temalı ve 30 farklı üniversiteden...

Google Haberlere Abone ol
‘Geleceğin Otomobilleri’ Bilim Şenliği’nde

Bursa Teknoloji Merkezi’nin (BTM) bu yıl 3’üncü kez düzenlediği Bursa Bilim Şenliği’nde geleceğin otomobilleri sergileniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Türk patentli elektrikli araç, ‘Yenilenebilir Enerji’ temalı ve 30 farklı üniversiteden 45 bilim kulübünün bulunduğu şenlikte Yıldız Teknik Üniversitesi; güneş enerjisi takip sistemi, üç kanatlı rüzgar türbini, otomatik ağaç parçalama ve soft dondurma makinesi projeleri ile yer alıyor.

‘Geleceğin Otomobilleri’ başlığı kapsamında sergilenen 20 elektrikli araç Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul, Sakarya’dan gelerek Bursalı bilim severler ile buluşuyor. TÜBİTAK’ın güneş ve hidrojen enerjili araçlar yarışmasından sonra Türkiye´de en fazla güneş ve hidrojen enerjili araç 3. Bursa Bilim Şenliği’nde yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi ilk görsel tanıtımını gerçekleştrdiği elektrikli otomobil ile Sakarya Üniversitesi ise İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu’nun TÜBİTAK Formula G 2013 Şampiyonu olan Türkiye’nin en hızlı güneş enerjili aracı ile 3. Bursa Bilim Şenliği’nde bulunuyor. Otomobillerin yanı sıra hovercopter ve model uçak projeleri de şenliğe renk katıyor.

Etkinlik süresince Bursa Teknoloji Merkezi’nde gündüz güneş, 3 Mayıs gecesi ise Satürn gezegeni ve ay gözleminin yapılacağı şenliğe, Türkiye genelinden 10 bilim merkezi katılım gösteriyor. Alanda yer alan 25 atölye çadırında ilköğretim, orta öğretim ve meslek lisesi öğrencileri parfümden robota üretim gerçekleştiriyor. Alandaki Gastrofest Çadırı, 3 Boyutlu Printer Çadırı, Butgem Telden Araba Yapma Çadırı ve Engelli Atölye Çadırı yoğun ilgi görüyor.

Şenlikte 180 proje standı, bireysel deney düzenekleri geliştirmiş ve patent almış Türkiye çapında 30 mucit ile ilk ve orta öğretim ile meslek liseleri öğrencileri 200 proje ile şenliğe renk katıyor. İtalyan, İngiliz, Fransız ve Hollandalı 4 yabancı ekibin de katıldığı şenlikte dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretimi olarak tescillenen bir hidrojen üretme yöntemi de dikkat çeken çalışmalar arasında yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar