Geleceğin mimar ve mühendisleri hem eğlendi hem yarıştı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 2013-2014 öğretim yılı bitirme ödevi kapsamında 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Maket Yarışması', Mimarlık Bölümü tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Geleceğin mimar ve mühendisleri hem eğlendi hem yarıştı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 2013-2014 öğretim yılı bitirme ödevi kapsamında 'Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Maket Yarışması', Mimarlık Bölümü tarafından da 'Beton Pano Yarışması' düzenlendi. Yarışmada öğrencilerin tasarladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı yarışırken, betondan yapılan tablolar büyük beğeni topladı.

    ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 12 grup halinde 74 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen yarışmada, bir iş kulesi olarak tasarlanan bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı, depremi simüle eden sarsma masasında farklı şiddetteki 5 depreme karşı ölçüldü.

    Bu yıl bitirme ödevi kapsamında farklı bir uygulama yapmak istediklerini dile getiren ÇÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, yarışmayı düzenlemelerindeki amacın, öğrencilere depreme dayanıklı yapı tasarımını teşvik etmek olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece teorik tasarım değil, uygulamalı olmasını da amaçladığımız için, öğrencilerin tasarladıkları binanın modelini yapmalarını ve onu deprem sarsma tablasında test etmelerini istedik. Bu tür çalışmalarda kullanılan balsa ağacı ve gerekli malzemeleri temin ettikten sonra öğrenciler, önce yapının üç boyutlu modelini kurdular. Bunun en iyi performansı sergilemesi (tepe deplasmanı minimum olmalı, uygulanacak deprem sarsma deneyinde yıkılmamalı gibi) için öğrenciler araştırma yaparak, en iyi modeli hesapladıktan sonra, balsa ağacından modellerini yaptılar. Daha sonra bu modeller, ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde bulunan deprem sarsma tablasında, beş farklı deprem etkisinde test edildi. Öğrenciler bu çalışma ile tasarladıkları ve modelini kurdukları yapının davranışını öğrenip, perdeli, perdesiz farklı tip ve modellerin nasıl davrandığını da gördüler."

    Depremi engellemenin mümkün olmadığını, ancak yapılacak çalışmalarla depremin yarattığı can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğini belirten Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, toplumda önlem alma bilincini geliştirmek ve doğru tasarlanmış sağlam binaların önemini anlatmak bakımından bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Yarışmada en iyi performansı sergileyen grup birinci seçilirken, eserler sergiyle izlenime sunuldu. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar da yarışma sergisini gezerek bilgi aldı. Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay tarafından dereceye giren öğrencilere başarı belgesi verildi.

    Öte yandan, ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nce de Yapı Malzemeleri dersi kapsamında 'Beton Pano Yarışması' yapıldı. İnşaat Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yapılan yarışmada öğrenciler, 10 grup halinde kendi tasarımlarını 69cmx90cm ebadındaki ahşap panolar üzerine uyguladı. Son derece eğlenceli bir ortamda yapılan panolar beton dökümünden sonra kurumak üzere bırakıldı.

    Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, bu çalışmanın öğrenciler için son derece verimli geçtiğini vurgulayarak "Biz bu çalışma ile betonun sadece inşaatlarda kullanılmasından başka, işlenerek bir tablo gibi estetik olarak kullanılabileceğini göstermek istedik. Çalışmaya katkıları için Prof. Dr. Erkin Erten ve Yrd. Doç. Dr. Onur Erman’a da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar