Geçen yıl 16 bin 351 kişi bilinçli avcılık eğitimi aldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban hayatını korumak için ülkedeki avcıları eğitime alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Geçen yıl 16 bin 351 kişi bilinçli avcılık eğitimi aldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban hayatını korumak için ülkedeki avcıları eğitime alıyor. Bu kapsamda 2013 yılında 16 bin 351 avcıya bilinçli avcılığın usul ve esasları hakkında eğitim verildi.
Türkiye’de av ve yaban hayatı kaynaklarını yaşam alanları ile birlikte korumayı ve bu kaynakları gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2004 yılından beri uygulanan avcı eğitim kursları kapsamında 2013 yılında da 16 bin 351 kişiye avcılık eğitimi verilmesini sağladı. Bu kurslara katılan avcıların 15 bin 442’si ise eğitimi başarıyla tamamlayarak avcılık sertifikası almaya hak kazandı. 2004’ten itibaren uygulanan bu eğitimlerde toplamda 337 bin 835 kişi sertifika aldı.
Eğitime katılan avcılara başta ekoloji bilgisi olmak üzere avcılık usul ve esaslarını içeren bilgiler veriliyor. Ayrıca eğitimlerin yanında gerek avcıları gerekse kamuyu bilinçlendirici spot filmler, yazılı ve görsel materyaller hazırlanarak bunların dağıtımı ve yayımı için gerekli çalışmalar da yapılıyor.

GEÇEN YIL 7 BİN 196 İŞLEM YAPILDI

Ülke genelinde yapılan yasadışı avcılık ile mücadele kapsamında av koruma ve kontrol çalışmalarını sürdüren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kaçak avcılara göz açtırmıyor. 2003 yılında 1.500’ler seviyesinde olan av kabahati sebebiyle yapılan idari işlem sayısı 2012 yılında 7 bine yaklaştı. 2013 yılında ise 7 bin 196 oldu.

2 MİLYON 138 BİN TL TAZMİNAT UYGULANDI

Kaçak avcılık yapan kişilere uygulanan idari yaptırımın yanında tabiattan eksilen yaban hayvanı için her yıl belirlenen miktarlarda tazminat cezası da veriliyor. Bu doğrultuda 2013 yılında 3 bin 877 yaban hayvanına el konularak yaklaşık 2 milyon 138 bin lira tutarında tazminat uygulandı.

SOSYAL MEDYA’DA ALINAN ÖNLEMLER

Kaçak avcılık faaliyetinde yapılan denetimlerin arasında sosyal medya da yer alıyor. Facebook ve Twitter gibi oldukça yaygın olarak kullanılan sosyal ağlarda yasadışı yayınlanan av görüntülerinin tespiti yapılıyor ve kabahatliler hakkında yasal işlem uygulanıyor. Son 2 yılda sosyal paylaşım sitelerinden yaklaşık 650 kişiye yapılan idari işlem sonrasında uygulan tazminat ve idari para cezası ise yaklaşık 1 milyon 500 bin TL.
CİHAN

Yorumlar