Gebelikte depresyon, düşük riskini arttırıyor

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte depresyon, düşük riskini arttırıyor

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, depresyonun düşük riskini arttıracağını belirterek, "Depresyon ve kaygı, erken doğuma sebep olabileceği gibi düşük doğum riskini arttırabilir ve rahim içi gelişme geriliğinin yaşanmasına neden olabilir." dedi.

Gebeliğin kadının hayatında birçok biyolojik ve psikososyal değişikliklerin yaşandığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, daha önce geçirilmiş depresyon atağı, ailede depresyon öyküsü, evlilik sorunları, olumsuz yaşam deneyimleri, istenmeyen gebelik, daha önce düşük yapmış olma ve fetus hakkında kaygılanma gibi nedenlerin gebelikte depresyon için risk etkenlerini oluşturduğunu belirtti.

Ulutaşdemir, "Yüksek yaygınlık göstermesi bakımından depresyon ve kaygı esasında kadın yaşamında önemli bir sağlık sorunudur, buna karşın tedaviye ulaşabilme ve tedavi olma oranları düşük sayılabilir. Araştırmalar, kaygılı geçen bir gebeliğin, çocukta daha sonra davranışsal ve duygusal sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğini de göstermiştir. Bu yüzden tedavi normal durumdan farklı yaklaşımları gerektirmektedir ve belli oranda zorluklar içerir." ifadelerine yer verdi.

Gebelerdeki depresyon ve kaygıyı sadece bir nedenle ilişkilendirmek veya açıklamaya çalışmanın doğru olmadığını söyleyen Ulutaşdemir, "Depresyonda genetik, hormonal, psikososyal ve çevresel risk etkenlerinin önemi bilinmektedir ve daha çok çoğul ve karmaşık etmenlerin etkisiyle ortaya çıktığı kabul edilmelidir." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar