Gebeliğe bağlı anne ölümlerini önlemede Türkiye'ye örnek oldular

Antalya Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü, geçen yıl gebeliğe bağlı anne ölümünün gerçekleşmediğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gebeliğe bağlı anne ölümlerini önlemede Türkiye'ye örnek oldular

Antalya Manavgat İlçe Sağlık Müdürlüğü, geçen yıl gebeliğe bağlı anne ölümünün gerçekleşmediğini bildirdi. Gebeliğe bağlı anne ölümlerinin önlenmesinde ve yüzde 0 seviyesine çekilmesinde riskli gebelikler hakkında doğru bilgilendirmenin önemli olduğunu belirtiliyor.

İlçede bebek ölümlerinde Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerinin yakalandığı belirtildi. Manavgat'ta 2013 yılı bebek ölümünün binde 5 olduğu ifade edildi. İlçede çocuk ölümlerinin ise 10 binde 4 olduğunu açıklandı. Sağlık Bakanlığı verileri Türkiye ortalamasının ise bin 10 olduğunu kaydedildi.

Manavgat İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aşur Eker, yaptığı açıklamada, ilçede geçen gebeliğe bağlı anne ölümünün yaşanmadığını söyledi. Bunun bir Türkiye rekoru olduğunu belirten Eker, bunda riskli gebeliklerin doğru bir teşhis, bilgilendirme ve tedaviyle muhtemel anne ölümlerinin önüne geçildiğini ifade etti. Eker, hamilelik süresince riskli bir durum olmadığı sürece anne adaylarına doğumda sezaryen yerine normal doğumu tercih etmeleri tavsiyesinde bulunduklarını belirtti.

Geçen yıl Manavgat'ta sağlık kuruluşlarından bir milyon 500 kişinin sağlık hizmeti aldığını belirten Aşur Eker, yıl bazına vurulduğunda ortalama bir kişinin 7 defa sağlık hizmeti almak için başvuruda bulunduğunu ortaya çıkardığını kaydetti. Eker, "Manavgat bebek ölümlerinde Türkiye ortalamasının altında. Gebeliğe bağlı anne ölümlerinde anne ölümümüz olmadı. Gebeliğe bağlı anne ölümlerini önlemede Manavgat Türkiye'ye örnek." diye konuştu.

Eker, ilçede 52 aile hekiminin bulunduğunu ve geçen yıl 426 bin 816 kişinin aile hekimliklerinde tedavi olduğunu kaydetti.

MANAVGAT DEVLET HASTANESİ'NDE GEÇEN YIL 859 BİN KİŞİ SAĞLIK HİZMETİ ALDI

Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuru, hastanelerinde geçen yıl 859 bin kişinin poliklinik hizmeti aldığını söyledi. Bu rakamın bir önceli yıl 783 bin olduğunu aktaran Kuru, Manavgat'ın son 5 yıldır poliklinik hizmeti vermede Antalya ilçeleri arasında birinci olduğunu kaydetti. Hastanelerinde geçen yıl 31 bin 500 ameliyatın yapıldığını belirten Kuru, bunun bir önceki yıl 21 bin olduğunu belirtti.

Geçen yıl Manavgat Sorgun'da Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi'ni hayata geçirdiklerini belirten Kuru, 26 kişinin burada tedavi gördüğünü söyledi. İlçede 555 aileye yerinde bakım hizmeti verdiklerini anlatan Kuru, 51 kişiye de diyaliz hizmeti verdiklerini ifade etti. Kuru sözlerini şöyle tamamladı: "Hastanemizin hasta memnuniyet oranı yüzde 92. Bizim en önemli sıkıntımız acil hizmet. Başı ağrıyan da acile geliyor. Bu da acillik hastaların sağlık hizmeti almasını engelliyor. Bu konuda toplumsal bilinç lazım. Her başı ağrıyan bir kişinin acil hasta olmadığı bilinci oluşması lazım. Buda acil önünde gereksiz yoğunlaşmaya neden oluyor. Buda gerçek acillik bir durumu olan hastaya müdahale etmede sıkıntı oluşturuyor."

Kuru, 100 yataklı Manavgat Devlet Hastanesi ek binasının mayıs ayında hizmete açılacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar