Gaziosmanpaşa Üniversite’si ‘Molla Lütfi' paneli düzenledi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Tokat’ın Yetiştirdiği Fikir ve İlim Adamlarının' işlendiği “Molla Lütfi Efendi” paneli 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı Adnan Menderes Konferans Salonu'nda yapıldı....

Google Haberlere Abone ol
Gaziosmanpaşa Üniversite’si ‘Molla Lütfi' paneli düzenledi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Tokat’ın Yetiştirdiği Fikir ve İlim Adamlarının' işlendiği “Molla Lütfi Efendi” paneli 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı Adnan Menderes Konferans Salonu'nda yapıldı.

Panele Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Panel Başkanlığını Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse yaptı: Panele, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Maraş ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Demirkol panelist olarak katıldı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Faysal Arpaguş tarafından okunan Kur-an’ı Kerim’in ardından Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi yaptığı konuşmada, Molla Lütfi’nin 15. Yy. ilk yarısında dünyaya geldiğini ve İstanbul’un Fethinden sonra oraya yerleştiğini, o dönemin en dikkat çekici en üzerinde durulması gereken ilim ve fikir adamlarından olduğundan bahsetti.

Yıldırım Beyazid Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Demirkol ise Molla Lütfi Efendi’nin matematik alanındaki çalışmalarından bahsederek, “ Molla Lütfi, Matematik, edebiyat, astronomi gibi alanlarda çalışmalar yapmış ve bir çok kitaba imza atmıştır. Özellikle Matematik alanında 30 sayfa civarında risale yazmıştır. Eski problemleri gün yüzüne çıkarmış, pozitif bilimlere gösterilen ilgisizliği dile getirmiştir. Molla Lütfi özellikle matematik alanında orantılı ve orantısız sayılar, küp, üçgen gibi konularda bir takım bilgiler vererek zamanın kadılarına da yardımcı olmuştur. Yaşadığı dönemin insanlarına matematik ve geometri hakkında bilgiler vermeye gayret göstermiştir.” dedi.

Panel sonrasında Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin panel başkanı ve panelistlere vermiş olduğu bilgiler dolayısı ile teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler takdim ettiler.

CİHAN

Yorumlar