Gazetecilerden 'cadı avı' tepkisi: Hukuk devletinde böyle şey olmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afyonkarahisar’da Hizmet Hareketi’ne yönelik cadı avından söz etmesine gazeteci ve yazarlardan tepki geldi. Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz, cadı avı tabirini sakıncalı bulurken,...

Google Haberlere Abone ol
Gazetecilerden 'cadı avı' tepkisi: Hukuk devletinde böyle şey olmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afyonkarahisar’da Hizmet Hareketi’ne yönelik cadı avından söz etmesine gazeteci ve yazarlardan tepki geldi.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz, cadı avı tabirini sakıncalı bulurken, “Hukuk devletinde böyle bir şey olmaz.” dedi. Güleçyüz, şunları kaydetti:

“Eğer ortada bir suç varsa suçun kanunlarda karşılığı bulunur ve gereken yapılır. Buna karar verecek olan mahkemelerdir, hâkimlerdir. Suç ve ceza kanun ile belirlenmiştir. Ortada bir suçun bulunup bulunmadığını belirleyecek, cezayı belirleyecek olan da hâkimdir. Hukuk devleti bunu gerektirir. Suç ve ceza şahsidir. Onun için genellemelere gidip operasyon yapmak hukuka aykırıdır. “

Taraf Gazetesi Yazarı Amberin Zaman da cadı avının menfi bir kavram olduğunu belirterek, “Bu kavramdan anlaşılan masum insanların haksızca ötekileştirilmeleri, bir şekilde kriminalize edilmeleri, egemen güç tarafından baskı altına alınmalarıdır.” ifadesini kullandı. Zaman, şöyle devam etti:

“Cadı kelimesi Amerika’dan alındı. Vakti ile kadınlar orada cadı diye damgalanıp yakılıyordu. Bu insanlar masumdu. Cadı ne demek? Ya çok menfi bir kelime. Bence ‘cadı avı yapacağız’ diyen biri kendisine olumsuzluk yüklüyor. Ben bu nedenle kelimenin kullanım sebebine anlam veremiyorum. Tabii cadı avı sözcüğü demokrasi, hukuk penceresinden bakıldığında iktidarın başında bulunan biri tarafından dillendirilince kaygı verici. Ben kendisinin kavramı tam anlamadan kullandığını düşünüyorum. Ama şu ortada kendisini bu ifade ile güç duruma soktu.”

CİHAN

Yorumlar