Gazeteci Yardımcı: Tahrip edilen eski Adana mini bir şekilde inşa edilmeli

Gazeteci Hakan Bülent Yardımcı, Adana’da geçmişten bugüne imar katliamı yapıldığını, eski Adana’nın mini bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Yardımcı: Tahrip edilen eski Adana mini bir şekilde inşa edilmeli

Gazeteci Hakan Bülent Yardımcı, Adana’da geçmişten bugüne imar katliamı yapıldığını, eski Adana’nın mini bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazanoğlu Konağı’nda düzenlenen Cumartesi Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu Gazeteci Hakan Bülent Yardımcı idi. ‘Eski Güzel Adana’mı Geri İstiyorum’ başlıklı konferansta Yardımcı, çocukluğundaki Adana’yı anlattı. Çocukluğunda Akkapı’dan Gazipaşa’ya kimi zaman okula yürüyerek geldiğini vurgulayan Yardımcı, yıllar içerisinde yol güzergahında yaşanan değişikliği dile getirdi. O zamanlar şimdiki ki D-400 yolu üzerinde karayolu bulunmadığını ve ağaçlık olduğunu vurgulayan Yardımcı, bağlar içerisinde ise sinemalar bulunduğunu söyledi. Belediyeyi geçtikten sonra ise sağlı sollu çok güzel villalar olduğunu ifade eden Yardımcı, “Atatürk Caddesi bulvar değildi, mis gibi çiçek kokuları arasında giderdiniz. Bu villaları koruyamadık.” dedi.

"KARATAŞ’TA DENİZE GİRİP, SULAR’DA SİNEMAYA GİDİLİRDİ"

Adanalıların haftasonu ise Karataş’a gittiğini anlatan Yardımcı, “Cumartesi akşamı gider, Ali Baba Plajı’nda denize girerdik. Plaj üzerinde yosun kokulu ahşap restorantlar vardı, şimdi o restorantlar adeta talan edildi, sahil yağmalandı. Ne zaman orada apartmancılık başladı, sahiller berbat edildi. Karataş dönüşü arabalar peş peşe insanlar doğru Sular yoluna gelirdi. Orada 11 tane yazlık sinema vardı. Hafta sonu akşamları o alanda yürüyecek yer olmazdı.” diye konuştu.

Çocukluğunda Saydam Caddesi’nde Kamil Çeken Garajı ile sinema bulunduğunu hatırlatan Yardımcı, “Sonra zaman geldi oranın da müteahhiti ben oldum, orayı da ben katlettim. Şuanda 2 apartman iş merkezini ben yaptım.” diyerek bir öz eleştiride bulundu. “O tarihlerde o kentin dokusu korunsaydı, apartmancılık da kuzeye, güneye, doğuya kaydırılsaydı, o güzelim Adana ile yaşasak daha iyi olurdu.” ifadelerini kullanan Yardımcı, “Bence mini bir kent inşa edilmeli, o eski binaları müstakil müstakil yaşatılmalı, eski Adanamız yaşatılmalı. Bir imkan bulunsa, eski Adana’yı inşa edecek mini bir Adana inşa edilmeli.” şeklinde konuştu.

"TARİH TALANI DEVAM EDİYOR"

Adana’da tarih konusunda tahriplerin hala devam ettiğini ileri süren Yardımcı, “Atatürk Caddesi’nde kala kala iki tane villamız kaldı. Biri Sabancıların biri Nuri Has’ın. Metronun yaptığı tahribatlardan ise utanıyorum. Adana kentinin silüeti yok oldu. Tam bir beton yığını. O metronun olmadığını düşünün, kaç şeritli bulvar olur, o parayla kaç bulvar açılır bilmiyorum. Büyük Saat’in orada yapılan çalışmalar çok güzel.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar