Gazeteci Tarık Toros: Cihan’a yapılan siber saldırı Ankara merkezliydi

Bugün TV Yayın Yönetmeni Tarık Toros, seçim günü verileri açıklamaya başlayan Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yapılan siber saldırının Ankara merkezli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gazeteci Tarık Toros: Cihan’a yapılan siber saldırı Ankara merkezliydi

Bugün TV Yayın Yönetmeni Tarık Toros, seçim günü verileri açıklamaya başlayan Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yapılan siber saldırının Ankara merkezli olduğunu söyledi. Ankara’daki arkadaşlarının yaptıkları araştırma sonucu bunun ortaya çıktığını ifade eden Toros, “Bu siber saldırı binlerce bilgisayardan organize edilmiş. Arkadaşlarımız araştırdı ve Ankara merkezli olduğunu söylediler. Bu resmi ya da gayri resmi olabilir ama Ankara’daki arkadaşlarımız bunu ifade etti. Sadece Cihan’ı değil. Hizmet alan yayın kuruluşlarını da ateşe atıyorlar. Cihan, akşam saatlerinde sersemletiliyor. Sonra o dakikada devreye giren devletin resmi ajansı(Anadolu Ajansı) daha önce hiç deneyimi olmamasına rağmen siyasal iktidarın iyi olduğu yerlerden data yüklemeye başlıyor. Bir anda oy oranları 55 – 60’larda gidiyor.” dedi.

Gazeteci Tarık Toros, kamuoyu araştırması yapan bazı şirketler seçime katılımın yüzde 90’lara ulaştığını ifade ederek bu seçime olağanüstü bir ilginin gösterildiğini kaydetti. Bunun, seçim öncesinde yaşanan tartışmaların da bir sonucu olduğunu belirten Toros, “Gelişmiş demokrasilerde bu kadar yoğun katılım olmaz. Yüzde 60 – 70’lerde kalır maksimum. Yeterlidir zaten herkesin sandık başına gitmesi gerekmiyor.” diye konuştu.

Seçim akşamı insanların sonuçları öğrenmek için ekran başına geçtiğine dikkat çeken Toros, şöyle devam etti: “Biz her zaman olduğu gibi Cihan Haber Ajansı’ndan (Cihan) bu hizmeti alıyoruz. Cihan’ın geriye doğru referansları, seçimleri doğru sonuçlandırması, yerel ve genel seçimlerde, referandumlarda başarısı yüzde 100. Cihan, akşamın ilk saatlerinde sonucu veriyor. Ertesi gün Yüksek Seçim Kurulu(YSK) sonuçları duyurduğunda bire bir örtüşüyor.Çünkü Cihan Haber Ajansı’nın Türkiye ağı bu iş için son derece elverişli. Artı bu kadar tecrübeden sonra ekip çalışmasıyla bu sonucu alıyoruz. Sandıklar açılıp Cihan’a datalar düşmeye başlayıp, sonuçlar bizim ekranlara düşmeye başladıktan sonra bire bir takip ettik. Tabi ki ilk sonuçlar çok reel olmuyor. Ama ilerleyen dakikalarda yavaş yavaş belirginleşti. Saat 18.00, 18.30’dan itibaren sonuçlar artık elle tutulur hale geldi. 19.15’te YSK bu sefer çok fazla kanırtmadan kaldırdı yasağı ki bizde gördük.”

Akşam saat 20.00 civarında Cihan’ın verilerinde yavaşlama olduğunu belirten Toros, “Çok yoğun bir siber saldırı olduğu haberini aldık. Bu siber saldırı binlerce bilgisayardan organize edilmiş. Arkadaşlarımız araştırdı ve Ankara merkezli olduğunu söylediler. Bu resmi ya da gayri resmi olabilir ama Ankara’daki arkadaşlarımız bunu ifade etti. Bu bir hazımsızlık. Bu güne kadarki başarıları hazmedemeyen insanlar böyle bir saldırıyla bu seçim gecesi yayınında devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Sadece Cihan’ı değil. Hizmet alan yayın kuruluşlarını da ateşe atıyorlar. İnsanlar saat 19.00 – 20.00’dan itibaren sonuçları ekranlarda görmek istiyorlar. Ben sonuçları veremedikten sonra beni izlemez ki. Ekrana çıkan yorumcular da o sonuçlara bakarak konuşuyorlar. Bugün ve Kanaltürk’te iki kanalda birlikte yayın yapıyoruz. Cihan verilerinin siber saldırıdan dolayı ağırlaşması bizi de endişeye sevk etti ama daha sonra Sayın Genel Müdür Abdulhamit Bilici, ‘Bir ağırlaşma oldu ama sonuçları veriyoruz’ dedi. Yüreğimize su serpti. Cihan, yine hem abonelerini hem de vatandaşları yanıltmadı.” diye konuştu.

İSMAİL KAVAK: ORTAYA KONULAN EMEK TAKDİRİ HAK ETMEKTEDİR

Zaman Gazetesi Dijital Medya Editörü İsmail Kavak, Cihan Haber Ajansı’na yoğun şekilde siber saldırı yapılırken, Zaman internet sayfasının da saldırıya maruz kaldığını söyledi. Cihan'ın datalarını verdikleri internet sitelerinde erişimlerin engellenmeye çalışıldığını belirten Kavak, “Bu saldırılar seçim gecesinin üzerinden iki gün geçmesine rağmen hala sürmekte. Bu zor şartlara rağmen, biz bu kez en hızlı olmasa bile sorumluluğumuz gereği doğru sonuçları okurlarımıza ve Türk kamuoyuna ulaştırdık. Bunda hiç şüphesiz dataları aldığımız Cihan'ın büyük katkısı var.” dedi.

Cihan’ın 7 seçimde ortaya koyduğu performans ile itibarını kanıtladığına dikkat çeken Kavak, şöyle devam etti: “Verdiği güvenle, seçim sonuçlarını sabırla ama doğru olarak yansıttık. Bu saldırıların daha büyüğünün o gece Cihan'a yapıldığını da biliyorum. Arkadaşların gayretlerine yerinde şahit olmuş birisi olarak, ortaya konulan emek her türlü takdiri hak etmektedir. Tüm engellemeler ve ahlak ölçüleriyle izah edilemeyecek siber saldırılar karşısında gecenin sonunda 2014 yerel seçimlerinden de yüzünün akıyla çıkmasını bilen Cihan Haber Ajansı'nı tebrik ediyorum. Emeği geçen tüm çalışanlarını kutluyorum. Özellikle son seçim, başarı hanesinde en üstte yazılmayı hak etmiştir kanaatindeyim. Zira her türlü engellemeye karşı seçim sonuçlarını kendisinden alan televizyon, gazete ve internet sitelerini mahcup etmedi. Tekrar başarılarının devamını diliyorum.”

Samanyoluhaber.com Genel Yayın Yönetmeni Fuat Karazeybek, Cihan’ın fiziki ve sanal müdahaleye rağmen işine odaklanıp, şaibesiz düzgün bir data akışı sağladığını söyledi. İlk dakikalardan itibaren verilerin gelmeye başladığını ifade eden Karazeybek, “Seçim sonuçlarının her zaman alıştığımız doğu/batı eksenli doğal seyrinde ilerlemesini Cihan’da gördük. Sadece Türkiye değil, dünyanın da Cihan’ın ‘tarafsız seçim haberciliği’ çizgisini takdir ettiğini düşünüyorum.’’ şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar