GAP bölgesindeki tarım çalışanları sağlık taramasından geçirildi

GAP İdaresi, Harran Üniversitesi işbirliği ile GAP bölgesinde tarımda çalışanlarını sağlık taramasından geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
GAP bölgesindeki tarım çalışanları sağlık taramasından geçirildi

GAP İdaresi, Harran Üniversitesi işbirliği ile GAP bölgesinde tarımda çalışanlarını sağlık taramasından geçirildi. Binlerce tarım işçisi üzerinde yaklaşık 4 ay süren araştırma sonucunda birçok tarım işçisinin başta sağlık olmak üzere birçok alanda sunulan haklardan yararlanmadığı görülüyor. Hatta kadınların yüzde 78’inin 112 ve 155 yardım hatlarını bile bilmedikleri belirtiliyor. Tarım işçilerinin yarısının çocuk yaşta olduğuna dikkat çekilirken, tarım işçisi kadınların yüzde 64’ü erkeklerin ise yüzde 28’inin 19 yaşından önce evlendiği tespit edildi.

    GAP idaresi, Harran Üniversitesi ile ortaklaşa tarım işçilerinin sorunlarını ele aldı. Bugün Nevali Otel'de araştırmanın sonucu açıklandı. Prof. Dr. Zeynep Şimşek’in yaklaşık 10 bin tarım işçisi üzerinde 4 ay boyunca yürüttüğü ‘GAP Bölgesinde Tarımda Çalışanların Sağlığı Araştırma Projesi’ sonuçları açıklandı, sorunların çözümü için öneriler sunuldu. Milli Eğitim, GAP İdaresi, Harran Üniversitesi ve Sağlık Müdürlüğü’nden birçok yetkili ve akademisyenin katıldığı çalıştay GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’in açılış konuşması ile başladı. Karahocagil, GAP projesi ile ilgili bilgi verdikten sonra tarım işçileri ile ilgili yürütülen araştırmaya değindi.

    “İdaremiz, kalkınmanın özel hedef grupları olan kadınlar, göçerler, kent yoksulları, topraksızlar, tarımda çalışanlar gibi toplumun farklı kesimlerinin durumunun iyileştirilmesine yönelik bütüncül bir yaklaşımla projeler yürütmektedir.”diyen Karahocagil, “Ülkemizde çalışan nüfusun yüzde 25’i tarım iş kolunda istihdam edilmektedir. Dünyada tarım, erken ölüm ve hastalıkların sık görülmesi nedeniyle en tehlikeli iş kollarından biri olarak tanımlanmaktadır. Ancak ülkemiz genelinde ve Bölgemiz özelinde tarımda çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık düzeyinin belirlenmesi konusunda herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. GAP Bölgesinde Tarımda Çalışanların Sağlığı Araştırma Projesi bu gerekçeler temelinde İdaremiz ve Harran Üniversitesi Rektörlüğü’nce hazırlanmış ve uygulanmıştır.” dedi.

    Karahocagil, proje ile GAP bölgesinde tarımda çalışanların genel sağlık durumunun belirlenmesi, ihtiyaçlarının tanımlanması, tarım işverenlerinin tarım sağlığı ve güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının saptanması, zirai ilaç satanların pestisitlerin insan sağlığına etkileri konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ve araştırma sonuçlarına dayalı müdahale programlarının geliştirilmesini amaçlandığını anlattı.
Harran Üniversitesi Rektörü Halil Mutlu ise tarımda çalışanların sorunlarını çözmek adına belirli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Kısa açılış konuşmalarının ardında yürüten Prof. Dr. Zeynep Şimşek, GAP’ın 9 ilinde yürütülen araştırma projesinin raporunu açıkladı.

    Araştırmaya göre tarım işçilerinin yarısının 18 yaşının altında yer aldığı, kadın işçilerin yüzde 40’ının okuma yazma bilmediği, kadınların yüzde 78’inin yardım hatlarını bilmediği, ailelerin yüzde 40’ının mevsimlik gezici işçi olarak çalıştığı, 2 aileden birinin temiz içme suyuna ulaşamadığı, tarım işçisi iki aileden birinin sabun kullanmadığı, tarım işçilerinin yüzde 90’ının elektrik tellerinin tehlikesi ile karşı karşıya olduğu tespit edildi.

    Öte yandan araştırmada bulaşıcı hastalıklara karşı tarım işçilerinin oldukça savunmasız olduğu öğrenildi. Araştırmada iki kişiden birinin sık karşılanan cilt hastalıklarını bilmediği, bilenlerin de tamamına yakınının nasıl korunacağını bilmediği belirlendi.

    Tarım işçilerinin yüzde 90’ının kene virüsünden nasıl korunacağını bilmediği, işçilerin yüzde 80’inin kuduzdan korunma yollarını bilmediği, işçilerin yüzde 85’inin kuş gribini duyduğunu ancak hiçbirinin korunma yollarını bilmediği tespit edildi. CİHAN

Yorumlar