Gall: Anayasayı koruma teşkilatlarının merkeze bağlansın

Almanya'nın Baden Württemberg (BW) İçişleri Bakanı Reinhold Gall, eyaletlerin anayasayı koruma teşkilatlarının (İç istihbarat teşkilatları) federal hükümete bağlanmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Gall: Anayasayı koruma teşkilatlarının merkeze bağlansın

Almanya'nın Baden Württemberg (BW) İçişleri Bakanı Reinhold Gall, eyaletlerin anayasayı koruma teşkilatlarının (İç istihbarat teşkilatları) federal hükümete bağlanmasını talep etti. Bakan Gall, bu talebini özellikle ırkçı terör örgütü NSU cinayetlerinde istihbarat birimleri arasında yaşanan koordinasyonsuzluktan kaynaklanan sorunlarla gerekçelendirdi.

Osnabrück’te düzenlenen İçişleri Bakanları Konferansı’nda konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Gall, “Almanya’da istihbarat teşkilatlarının 16 eyalette birbirinden bağımsız faaliyet göstermesi çalışmaları zorlaştırıyor. Özellikle terör örgütleri ile mücadelenin bir merkezden yönetilmesinin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Terörizm ile ilgili konuların 16 farklı istihbarat daireleri yerine halihazırda Berlin’de bulunan Terörle Mücadele Merkezi’ne bağlanması gerekir.” dedi. Bunun maddi olarak da daha uygun olacağını sözlerine ekleyen Bakan Gall şöyle devam etti: “Baden Württemberg eyalet hükümeti olarak zaten sıkı bir tasarruf politikası izliyoruz. Önümüzdeki yıl içişleri bakanlığı bütçesi 12,8 milyon Euro düşürülecek. Dolayısıyla istihbarat birimlerini federal hükümete bağlamak eyalet bütçelerini de rahatlatacaktır.”

BW Eyaleti İçişleri Bakanı Gall’in bu önerisine ise Rheinland Pfalz Eyaleti İçişleri Bakanı Roger Lewentz (SPD) karşı çıktı. Bakan Lewentz yaptığı konuşmada, “Eyaletler istihbarat ile ilgili uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar sayesinde önemli tecrübeler edindi. Bu nedenle istihbaratı Berlin’e bağlamak burada edinilen tecrübelerin kaybolmasına neden olur. Ayrıca 16 eyaleti takip etmek zorunda olan bir federal dairenin tehlikeler karşısında daha başarılı olacağına inanmıyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar