Fotoğraftaki saç rengi farklı olunca KPSS sırasında gözaltına alındı

Adana’da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren Pelin Derya Çetinkaya, saç rengi sınav giriş belgesindeki fotoğrafından farklı olunca, başkasının yerine sınava girdiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Sınav ortasında sınavdan çıkarılan...

Google Haberlere Abone ol
Fotoğraftaki saç rengi farklı olunca KPSS sırasında gözaltına alındı

Adana’da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) giren Pelin Derya Çetinkaya, saç rengi sınav giriş belgesindeki fotoğrafından farklı olunca, başkasının yerine sınava girdiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Sınav ortasında sınavdan çıkarılan Çetinkaya, 13 aylık emeğinin boşa gittiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden 2012 yılında mezun olan Pelin Derya Çetinkaya, formasyon eğitiminin ardından öğretmenlik için KPSS’ye başvurdu. Geçtiğimiz yıl sarıya boyattığı saçıyla sınava başvuran ve fotoğrafı bu şekilde çekilen Çetinkaya, bu sene ise saçlarını koyu kahverengiye boyattı. Geçen cumartesi günü KPSS’ye girebilmek için Seyhan Danişment Gazi Anadolu Lisesi’ne giden Çetinkaya, sınav başladıktan sonra sınav kağıdındaki fotoğraf kendisine benzemediği belirtilerek sınav sonunda polis ekibi tarafından karakola götürüldü. Burada sorgulanan Çetinkaya’nın kimliğine de el konuldu. Başkasının yerine sınava girdiğinden şüphelenilen genç kadın, fotoğrafları çekilip ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldı. Genç kadın, kimliğine el konulduğu için ise sınavın öğlenden sonraki bölümüne alınmadı.

Sınava girdikten 20 dakika sonra görevlinin sınav giriş belgesi ile kimliğini karşılaştırıp yüzüne baktığını anlatan Çetinkaya, “Kimliğimdeki fotoğraf ile giriş belgemdeki fotoğraf birbirine benzemediği gerekçesiyle sınav sonrası yanlarına gitmem istendi. Ben zaten ağlamaya başladım. Bütün konsantrasyonum gitti. Çıkışta yanlarına gittim. Bana, 'ağlama sahtekar utanmadan başkasının yerine sınava giriyorsun' dedi. Ben ne kadar anlatsam da bana inanmadılar." dedi.

Geçtiğimiz yıl KPSS’ye girerken sarı boyalı olduğu için saçlarının fotoğrafta sarı olduğunu anlatan Çetinkaya, "2014 yılında internet üzerinden sınav başvurumu yaptığımda da sistemde sarı saçlı fotoğrafım kayıtlıydı. Geçen Ekim ayında Adana’ya geldim saçlarımı gerçek rengi olan koyu kahveye boyattım. Kimliğimdeki fotoğrafımda da kilolu ve koyu kahve saçlıydım yüzümde de makyaj vardı. Rahat olmak için makyajsız bir şekilde, topuz saç ile sınava gittim. Şu an çok kötüyüm, 13 aylık emeğim boşa gitti. Ben sınavı kazanacak gözle bakılan bir öğrenciydim. Şimdi 1 yıl daha beklemek zorundayım ve bu psikolojiyle nasıl çalışacağım bilemiyorum. Yetkililerden bu durumun düzeltilmesini istiyorum." diye konuştu.

Baba Kamuran Çetinkaya’da kızının cinayet işlemiş biri gibi gözaltına alınıp sorgulandığını ifade ederek, “Bir polis memurunun savcıya durumu yanlış izahı sonucu kızım apar topar götürüldü. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız. Çünkü ortada yaşanan bir mağduriyet var. Başta savcı hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatacağım ikinci olarak milli eğitim ile o esnada salonda görev yapan sorumlu ile okul sorumlusu ve aynı zamanda kızıma bağıran, hakaret eden bayan polis memuru hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Maddi ve manevi yönden ailecek çöktük. Kızımın yeniden sınava alınması ya da atanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar