Flamingolar üreme adasına geri geldi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 289 farklı kuş türünün kuluçkaya yattığı, barındığı ve beslendiği İzmir Kuşcenneti şimdi kuşların gerçek cenneti olduğunu belirtti.    2012...

Google Haberlere Abone ol
Flamingolar üreme adasına geri geldi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 289 farklı kuş türünün kuluçkaya yattığı, barındığı ve beslendiği İzmir Kuşcenneti şimdi kuşların gerçek cenneti olduğunu belirtti.

    2012 yılında İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ve aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteği ile 'S' harfi şeklinde 6 bin 440 metrekare yapay flamingo adası yapıldı. Adanın yapılışından itibaren 2 yıllık süreçte Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın danışmanlığında bin bir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi ile İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği elemanları tarafından yapay kuluçka adasının uygun hale getirilmesi için adanın taşları ve etraftaki atıklar toplandı. Adanın yüzeyi çapalanarak ve tırmıklanarak yuva yapımına uygun hale getirildi. Adanın uygun yerlerine flamingoları yeni adaya çekmek için yapay yuvalar yapılarak bu sene dünyada ilk defa yapay flamingo yuvalarına alçıdan flamingo yumurtası konuldu. Ayrıca yapılan 9 yuvaya da yapay flamingo maketleri yerleştirildi.

    Prof. Dr. Sıkı, “Bu sene Flamingolar yeni üreme adasına gelerek kuluçkaya yatmaya başladılar. Halen 2 bin 500 ile 3 bin flamingo yeni kuluçka adasında toplanmış olup bazıları kuluçkaya yatarken diğerleri yeni yuvalarını yapmaktadır. Kuşların elçisi olarak hedefimiz 6 bin 440 metrekare adanın tamamının flamingolar tarafından kullanılmasını sağlayarak 12 bin-19 bin flamingonun İzmir Kuşcenneti'nde kuluçkaya yatmasını sağlamaktır.” dedi.

    Bütün bu çalışmalara flamingolar ilgisiz kalmayarak yeni flamingo adasını kabul ettiğini söyleyen Prof. Dr. Sıkı, "Hedefimiz önümüzdeki yıllarda İzmir Kuşcenneti'nde bütün Türkiye’nin flamingolarını kuluçkaya yatmalarını sağlamaktır." şeklinde konuştu.

    İzmir’in doğal zenginlik ve güzelliklerine değer katan flamingoların üreme alanına köpeklerin girmemesinin sağlanmasını isteyen Sıkı, üreme adasına köpeklerin girmemesi, kuluçka adası etrafında insan çalışmalarının yazın Mart-Ağustos ayları arasında yapılmaması, kuluçka adası üzerinde ve civarında üreme döneminde eğitim uçakları ile helikopter uçuşları yapılmasını istedi.

    Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Bu konuda çevreye duyarlı olduğunu bildiğimiz Çiğli Hava Üs Komutanlığı'ndan daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Aksi takdirde belirttiğimiz bu hususlardan birinin bile yerine getirilmemesi durumunda her an 3 bin 500-4 bin yavru ve yumurtayı kaybederek İzmir Kuşcenneti'nde flamingo katliamı yaşayabiliriz.” CİHAN

Yorumlar