Fiyatı 100 lira olan Antep fıstığının yerine yer fıstıklı baklavalar geliyor

Kamuoyunda ‘Antep Fıstığı' olarak bilinen fıstık fiyatlarına son aylarda gelen rekor zamlar sonrası tatlıcı esnafı zor anlar yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Fiyatı 100 lira olan Antep fıstığının yerine yer fıstıklı baklavalar geliyor

Kamuoyunda ‘Antep Fıstığı' olarak bilinen fıstık fiyatlarına son aylarda gelen rekor zamlar sonrası tatlıcı esnafı zor anlar yaşıyor. Geçen yıl kilosu 60 liradan satılan fıstığın kilosu 100 liraya dayanınca ülke genelindeki 40 binin üzerindeki tatlıcı esnaf, fıstıksız baklava üretmeyi gündemine aldı.

    Fıstığın kilogramının 100 liraya kadar çıkması tatlıcıları alternatiflere yöneltti. Türkiye genelinde Antep Fıstığı'na boykot uygulayacaklarını ve bunun yerine yer fıstığı ile ceviz kullanacaklarını belirten Bursa Pastacılar, Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, ilgili bakanlıklarla da görüşüp ürün ithalatının açılmasını ve gereken önlemlerin alınmasını isteyeceklerini söyledi.

    Düzenlediği basın toplantısında, son aylarda hammadde fiyatlarına yapılan zamları değerlendiren Bursa Pastacılar, Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Necip Daş, fıstık, ceviz, tereyağı ve un fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Özellikle son 2 ayda Antep fıstığının astronomik oranda yükseldiğini ve fiyatının 100 liraya kadar çıktığını hatırlatan Başkan Daş, şunları kaydetti: "Önümüzdeki günlerde federasyon aracılığıyla Türkiye'deki oda başkanlarını toplayıp bunun önüne geçilmesini ve hükümetin çözüm üretmesini rica edeceğiz. Gümrüklerin açılmasını isteyeceğiz. Gümrükler kapalı olduğu için fıstık ithal edilemiyor. Yoksa konu buraya gelmeyecekti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile de bunları görüşeceğiz."

    UYGULAMA ÜLKE GENELİNE YAYILACAK

    Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin tatlıcı bulunduğunu dile getiren Oda Başkanı Necip Daş, yaklaşık 2 ay önce kilosu 60-65 TL aralığında satılan fıstığın kilosunun 95-100 lira arasından satıldığının, bunun da karaborsacılara yaradığını öne sürdü. Daş, "Şu an 100 liraya kadar çıktı. Daha da çıkmasını bekliyoruz. 2012 yılından bile kalan fıstık var ancak karaborsacılar bunları depolamış durumda. Bu işin karaborsacıları fıstıktan milyonlarca lira para elde ediyor. Bu konuyu Ankara'ya taşıyacağız. İstedikleri gibi fiyatlarla oynuyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı bunun önüne geçmeli. Türkiye genelinde yayacağımız boykot uygulaması ile fıstık kullanmayacağız. Bunun yerine ceviz, yer fıstığı kullanacağız. Vatandaşa Antep Fıstıklı baklava yememesini önereceğiz. Türkiye fıstığı Afganistan, İran, Suriye, Ukrayna'dan ithal ediyor. Fıstığın ithaline izin verilmediği için iç piyasada rekor düzeyde zam geldi fıstığa. Fıstık alınan ülkelerdeki iç karışıklıkların da ithalata olumsuz etki yapabilir." diye konuştu.

    Daş, yer fıstıklı baklavanın tadının fıstıklı baklavayı tutmayacağını, ancak maliyetlerin artması karşısında başka çarelerinin olmadığını söyledi. CİHAN

Yorumlar