Fitch’den İzmir’e 'AA+' notu

Dünyanın önemli kredi derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen haziran ayında bir kademe yükselterek verdiği kredi notunu korudu.

Google Haberlere Abone ol
Fitch’den İzmir’e 'AA+' notu

Dünyanın önemli kredi derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Fitch Ratings, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geçen haziran ayında bir kademe yükselterek verdiği kredi notunu korudu. Şehrin "yatırım yapılabilir" notu almasının, uluslararası fonlar açısından çok önemli olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ayakları yere basan ve tutarlı mali politikalarla attığımız doğru adımlar, uluslararası platformlarda onay görüyor. Gurur duyuyoruz.” dedi.

İzmir’in aldığı “AA+ durağan” notunun, çok yüksek kredi kalitesi ve çok düşük kredi riski beklentisi anlamına geldiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Fitch’in Aralık 2013 tarihli raporuna göre birçok ülke için aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti. Yetkililer, “Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para kredi notu paralelinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli ‘BBB– durağan’ görünümlü kredi notuyla ‘AA+ (tur) durağan’ görünümlü ulusal uzun vadeli notunu teyit ederken İzmir’in azalan borcu, güçlü faaliyet performansı ve istikrarlı mali yapısının güçlenerek sürdürdüğünü belirtti.” bilgisini verdi. Duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Kocaoğlu da, “Fitch, aldığı kararda belediyemizin güçlü ekonomisi, olumlu borç göstergeleri, güçlü ve derinleşen mali yapımızın etkili olduğunu vurguladı. İzmir'in iki farklı kredi derecelendirme kuruluşundan da ‘yatırım yapılabilir’ notu alması, uluslararası fonlar açısından çok önemli. Aldığımız kredi notu, Büyükşehir Belediyesi olarak basiretli, gerçekçi, hayalci olmayan, ayakları yere basan ve tutarlı politikaların sonucunda mali anlamda attığımız doğru adımların yansımasıdır.” şeklinde konuştu.

Fitch’in açıklamasında, değerlendirmede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin artan vergi gelirleri ve faaliyet giderlerinde kontrolünün, güçlü borç rasyolarına sahip olmasının etkili olduğu belirtilerek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılında yüzde 97 bütçe gerçekleşmesiyle bütçe performansının pozitif trendini sürdürdüğü...” denildi. CİHAN

Yorumlar