Fısıltılar gurbetçileri İpsala’ya yöneltiyor

Kapıkule karşısında bulunan Bulgaristan Kapitan Andreevo sınır kapısındaki inşaat çalışmalarının geçişleri olumsuz etkileyeceği söylentisi gurbetçileri alternatif kapılara yöneltiyor.Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin sıla yolculuğu...

Google Haberlere Abone ol
Fısıltılar gurbetçileri İpsala’ya yöneltiyor

Kapıkule karşısında bulunan Bulgaristan Kapitan Andreevo sınır kapısındaki inşaat çalışmalarının geçişleri olumsuz etkileyeceği söylentisi gurbetçileri alternatif kapılara yöneltiyor.

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin sıla yolculuğu başladı. Temmuz ayının başından itibaren gelmeye başlayan gurbetçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz Pazar günü sadece Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 4 bin gurbetçi aracı Türkiye’ye giriş yaptı. Avrupa’nın farklı ülkelerinden yola çıkan gurbetçi vatandaşlar ana vatanlarına gelişlerinde genellikle Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapılarını kullanıyor. Ancak Bulgaristan’ın gümrük kapısını modernize etmek için başlattığı çalışmalar geçişleri olumsuz etkileyeceği söylentisi gurbetçiler arasında yayılmaya başladı.

Türkiye'ye girişlerinde sorun yaşamak istemeyen gurbetçiler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki İpsala Sınır Kapısı’nı kullanmaya başladı.

Bu durum İpsala gümrüğünde geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla yoğunluğun yaşanmasına neden oluyor.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, gurbetçilerin Kapıkule ve Kapitan Andreevo gümrüğünü rahatlıkla geçiş yapabildiklerini belirterek fısıltıların dikkate alınmamasını istedi. Kapıkule’yle kıyas yapıldığında gurbetçilerin İpsala’yı daha fazla tercih ettiğini gözlemlediklerini dile getiren Yalçın, “Tabii bunun altında Bulgaristan’daki yolların yetersizliği de olabilir ama şunun olmasını istemeyiz. Kapıkule’nin karşısında bulunan Kapitan Andreevo kapısındaki inşaat henüz tamamlanmadı. Ancak mevcut haliyle yolcu işlemleri tam kapasite ile yapılabilmektedir. Bunu bütün sıla yolcularına duyurmak istiyorum. Rahatlıkla Kapitan Andreevo ve Kapıkule’yi çekinmeden kullanabilir.” dedi.

Avusturya’dan memleketi Konya’ya giden Mehmet Üçler, yollarda kimsenin olmadığını ve yolculuğunun çok iyi geçtiğini kaydetti. Muhammed Gören ise Bulgaristan’a kadar sıkıntılı bir şekilde geldiğini ancak onların gümrüğünde sistem arızası gerekçe gösterilerek güneş altında bir saat bekletildiklerini anlattı. Yolculuklarında herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını ifade eden Muharrem Akkeçeli ise gümrük sahasında problemsiz geçtiğini dile getirdi.

Bulgaristan gümrük kapısında inşaat çalışmasının olduğunu vurgulayan Akkeçeli, yoğunluğun artmasıyla birlikte burada sıkıntının yaşanabileceğini açıkladı.

Bu arada Bulgaristan ilk defa gurbetçilere yönelik acil sağlık yardımı alabilecekleri Türkiye’nin 112 Acil Servis hattına benzer bir çağrı telefonunu hizmete soktu. Gurbetçiler ihtiyaç duydukları sağlık hizmetini Bulgaristan’daki 112 hattını arayarak Türkçe alabilecek. CİHAN

Yorumlar