Finlandiya Büyükelçisi Vaskunhahti, Hatay'da temaslarda bulundu

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunhahti, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin'i ziyaret etti.    Finlandiya’nın Adana Fahri Konsolosu Hüseyin Nuri Çomu’nun...

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya Büyükelçisi Vaskunhahti, Hatay'da temaslarda bulundu

Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunhahti, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin'i ziyaret etti.

    Finlandiya’nın Adana Fahri Konsolosu Hüseyin Nuri Çomu’nun da bulunduğu ziyarette Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'le görüşen Büyükelçi Vaskunhahti, Finlandiya ile Hatay arasında ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak bu konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere Hatay'da olduğunu söyledi.

    Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de Büyükelçi Vaskunhahti ve heyetini Hatay'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek İl hakkında konuklarına bilgi verdi. Hatay’ın, tarım, demir-çelik, turizm ve ticaret hizmet sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde oldukça iyi durumda olduğunu, büyük bir potansiyeli de bünyesinde barındırdığını ifade eden Vali Lekesiz, “Bu konularda iki ülke arasında işbirliği içerisinde olabiliriz ve her türlü öneriye açığız. Finlandiya ile Türkiye’nin ticaret hacminin çok daha fazla olmaması için hiçbir sebep yok. Ne zaman arzu ederseniz iş adamlarımızı, sanayi odalarımızı karşılıklı organize edip, tarım, turizm ve diğer alanlar gibi karşılıklı ticarete konu olabilecek alanlarda görüşmeler sağlayabiliriz.” dedi.

    BÜYÜKELÇİ VASKUNHAHTİ ATSO'YU ZİYARET ETTİ

    Finlandiya Ankara Büyükelçisi Nina Waskunlahti ve beraberindeki heyet Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ATSO) ziyaret etti. Heyette Ankara Finlandiya Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Mika Mickelsson, Finlandiya Fahri Konsolosu Hüseyin Çomu, Ekinciler Holding Genel Müdürü Fatih Keseroğlu, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Hatay TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Antakya Temsilcisi Seçil Akgöl, ABİGEM Direktörü Bülent Yüce de hazır bulundu.

    Heyeti Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Genel Sekreter Serdar Yılmaz Saraç karşıladı.

    Ziyarette ilk olarak sözü alan ATSO Başkanı Çinçin, Finlandiya Büyükelçisi Nina Waskunlahti ve beraberindeki heyeti Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken konuklarına Antakya, İskenderun ve Hatay ili hakkında genel bilgiler vererek devam etti.

    Çinçin, İskenderun’un Sanayi ve Demir Çelik alanında çok gelişmiş olduğunu, Antakya’nın ise tarıma dayalı sanayi, yük ve insan taşımacılığı alanında geliştiğini vurguladı. Hatay’ın Lojistik alanında Türkiye’de ikinci sırada olduğunu vurgulayan Çinçin, sektörün hem Avrupa’ya hem de Ortadoğu’ya narenciye yaş sebze meyve ve çeşitli malzemeler taşındığını ifade etti.

    Suriye’deki iç savaş’ın biran önce durması temennilerinde bulunan Çinçin, Türkiye’nin Suriye ile 900 Kilometrelik bir sınırı olduğunu dile getirdi. Suriye’nin konum olarak Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade eden Çinçin, Ortadoğu’ya açılan kapımız olduğunu da vurguladı. Finlandiya Büyükelçi Waskunlahti ise Büyükelçilik görevinin en güzel yanının değişik yerleri gezip görmek olduğunu ifade etti. Amaçlarının değişik yerler gezip görerek yeni bulgular ile yurtdışındaki ülkelerle daha çok ticaret yapmak olduğunu dile getirdi.

    Medeniyetler şehri Hatay’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Büyükelçi, bu yıl Türkiye ve Finlandiya’nın 90. Anlaşma yılının kutlandığını söyledi. Türkiye’nin Finlandiya için büyük bir pazar olduğunu vurgulayan Büyükelçi, Finlandiya’dan firmaların Türkiye’ye gelip ticaret yaptıklarını ancak sayılarının artması gerektiğini kaydetti. Suriye’deki iç savaşın bir an önce bitmesi temennilerinde bulunan Büyükelçi, Türkiye’nin Suriye ile ilgili tutumunu Finlandiya ve diğer Avrupa ülkeleri takdirle karşılıyorlar dedi. "Finlandiya Türkiye’yi ticaret üssü olarak görmekte" diyen Büyükelçi, ticari ilişkilerin artması yönünde çalışmalara aralıksız devam ettiklerini dile getirdi. Finlandiya olarak Türkiye’de 'Neler Yapabiliriz' sorusunun cevabını bulmak için buradayız." şeklinde konuştu.

    İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise İskenderun’un Ticari durumu hakkında genel bilgiler vererek Büyükelçi’ye plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar