Finikeliler Osmanlı'daki eski Ramazanlara yolculuk etti

İslam âleminin 'On bir Ayın Sultanı' olarak nitelendirdiği Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla Finike Eğitim Gönüllüleri Derneği (FEGDER) ‘Osmanlı’da Ramazan’ konulu konferans düzenledi. Finike halkını eski Ramazanlara götürmek...

Google Haberlere Abone ol
Finikeliler Osmanlı'daki eski Ramazanlara yolculuk etti

İslam âleminin 'On bir Ayın Sultanı' olarak nitelendirdiği Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla Finike Eğitim Gönüllüleri Derneği (FEGDER) ‘Osmanlı’da Ramazan’ konulu konferans düzenledi.

Finike halkını eski Ramazanlara götürmek ve Osmanlı'da Ramazan geleneklerini göstermek amacıyla Finike Agua Park düğün salonunda düzenlene konferansı Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel verdi. On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in Osmanlı toplum hayatında apayrı bir yerinin olduğunu söyleyen Talha Uğurluel, Mahya, Temcid, Kaftan, Semai kahvehaneleri, Fener Alayları ve Osmanlı'da iftarların nasıl gerçekleştiğini sunum eşliğinde anlattı.

Uğurluel, şunları söyledi: "Ramazanlaşan insan ve toplumun nasıl bir medeniyet olduğunu Osmanlı ortaya koyuyor. Ramazan ayı eş, dost ve akrabalık ilişkilerinin en sıcak tutulduğu aydır. Ayrıca Ramazan ayında sofrada yoksullara da yer açmanın önemi büyüktür. Zaten bu mübarek ayda tutulan oruçlar biraz da yoksul ve aç olanların haliyle hâllenmek değil midir?

Görsellerle süslediği sunumuyla Osmanlı döneminin ramazanlarını anlatan Talha Uğurluel, sıradan bir Osmanlı ailesinin iftar sofrasının nasıl düzenlendiğini şöyle açıkladı. Osmanlılar zamanında Ramazan ayının gelmesiyle hanelere ve gönüllere bir şenlik doğardı. Hanımlar bütün hünerlerini ortaya döker, birbirinden leziz ve Ramazana özel lezzetlerle sofraları donatırlardı. Anne ve babalar Ramazanın tatlı telaşı içindeyken, çocuklar da unutulmazdı. Ailenin yaşlı fertleri çocuklara masallar anlatır, bilmeceler sorar, onları hem eğitir, hem de eğlendirirlerdi. İftariyeliklerle başlayan iftar yemeğine hep birlikte kılınan akşam namazıyla ara verilirdi. Kuru meyvelerden yapılan hoşaflar, 60 kat yufkadan oluşan baklava, kazandibi, kabak tatlısı, keşkül ve Ramazana has bir tatlı olarak bilinen gül kokulu güllaç ise iftar sofralarını süslerdi."

Her Ramazanın kendine has bir güzelliği olduğunu söyleyen Finike Eğitim Gönüllüleri Derneği (FEGDER) Başkanı Sedat Alpuğuz ise "Her Ramazan ayında içerleriz ‘Nerde o eski Ramazanlar’ diye, hiç şüphesiz ki bizler de ileride aynı şeyleri tekrar edeceğiz. Ancak unutulmaması gereken değerlerimizi devam ettirmek için elimizden geleni yapmalıyız ki bu güzel değerlerimiz yok olmasın." dedi. Alpuğuz, değerlerimizi devam ettirmek ve genç nesle örnek olması amacıyla Ramazan öncesi böyle güzel bir programı düzenlediklerini belirtti.

Programın sonunda, Dernek Başkanı Sedat Alpuğuz, Talha Uğurluel’e hat sanatı kullanılarak isminin yazıldığı bir tabak hediye etti. Konferans sonunda Uğurluel, satışa sunulan kitap ve CD'lerini imzaladı. CİHAN

Yorumlar