"Filistin meselesi çözülmeden İsrail-Arap ihtilafını sonlandırmak mümkün değil"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kudüs meselesi çözülmeden Filistin meselesi, Filistin meselesi çözülmeden de İsrail-Arap ihtilafını sonlandırmanın mümkün olmadığını söyledi.     İşler, '2014 Filistin Halkıyla...

Google Haberlere Abone ol
"Filistin meselesi çözülmeden İsrail-Arap ihtilafını sonlandırmak mümkün değil"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kudüs meselesi çözülmeden Filistin meselesi, Filistin meselesi çözülmeden de İsrail-Arap ihtilafını sonlandırmanın mümkün olmadığını söyledi.

    İşler, '2014 Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Yılı' çerçevesinde Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Kudüs Toplantısı'nın kapanışında toplantısında katılımcılara hitap etti. Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Filistin’in bir devlet olarak uluslararası camiada hak ettiği yeri alması yönünde çabalarını sürdüreceğini belirten İşler, "Başta İslam ülkeleri olmak üzere uluslararası ortaklarımızın da Filistin’e bu doğrultuda destek vermeye devam etmeleri gerekmektedir. Zira, Filistin Devleti’nin tanınması uluslararası toplum için bir seçenek değil, etik ve siyasi bir yükümlülüktür." dedi.

    Konuşmasını Arapça yapan İşler, “Kudüs meselesi çözülmeden Filistin meselesini, Filistin meselesi çözülmeden İsrail-Arap ihtilafını sonlandırmak mümkün değildir. Kudüs’ün tüm semavi din ve kültürleri bir araya getiren çok kültürlü mirasına sahip çıkmak, geçmişimize ve kimliğimize sahip çıkmakla birdir. Türk halkı için Kudüs, bir hoşgörü, barış ve kardeşlik şehridir. Bu anlayış bize tarihimizin bıraktığı bir mirastır.” ifadelerini kullandı.

    Uluslararası Kudüs Toplantısı’nın Kudüs’ün çok dinli ve kültürlü yapısının değiştirilmesine yönelik suni çabaların hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği mesajını tüm dünyaya verdiğini vurgulayan İşler konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası toplum, bu konudaki duyarlılığını her vesileyle ve açıklıkla ortaya koymaya devam etmelidir. İnsanlığın ortak varlığı olan Kudüs’e, Müslüman ve Hıristiyan her dinden ve kültürden dünya vatandaşlarının sahip çıkması gerekmektedir. Bu doğrultuda, Türkiye Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kudüs konusunda alacağı her inisiyatifi destekleyecek; gerekirse öncü olacaktır. Türkiye, Kudüs’ün, tarihte olduğu gibi tüm kesimlerin barış ve uyum içinde yaşadığı günlerine dönmesi yolundaki çabalarını önümüzdeki dönemde de kararlılıkla sürdürecektir. Bu çerçevede Filistin ve Kudüs’teki gelişmelerin uluslararası toplumun ortak bilincine sunulması için her yıl bu tür uluslararası konferanslara ev sahipliği yapmaya hazır olduğumuzu teyiden bildirmek istiyorum.” CİHAN

Yorumlar