Fezlekeler Genel Kurulda Okunacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin, TRT'nin 50'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediği programa katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Fezlekeler Genel Kurulda Okunacak

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin, TRT'nin 50'nci kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediği programa katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, 4 bakan hakkındaki fezlekelerin görüşülmesi için şu ana kadar meclisin toplanmasıyla ilgili bir çağrı ya da talep olmadığını söyledi.

Meclis'in 26 Mart'ta açılmak üzere toplantılarına ara verdiğini hatırlatan Meclis Başkanı Çiçek, “Şu an 26 Mart'ta meclis toplanacak. Ondan evvel arzu varsa bunun iç tüzüğümüzde nasıl olacağı bellidir. Bir talep olduğu takdirde biz gereğini yaparız" dedi. Meclisin 18 Mart'ta toplanma talebini sadece gazetelerden okuduğunu kaydeden Cemil Çiçek, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Talep olacak. O talep iç tüzüğe göre işlem görecektir. Meclisimizin tarihinde tatil ve ara vermelerde meclisin olağanüstü toplantıya çağrıldığı bilinmektedir, çok sayıda uygulama var. Bu konularda tereddüt edecek husus da yok. Gelirse biz bugüne kadarki uygulamalar neyse, hak hukuk çerçevesinde iç tüzüğün hükümleri çerçevesinde bir karara varırız. Burada tereddüt edilecek, münakaşası yapılacak bir husus yok."

TBMM Başkanı Çiçek, Meclis'te fezlekelerin okunup okunmaması ya da başlıklar halinde mi yoksa tüm içeriğiyle okunacağına ilişkin tartışmaları ise “Zaten ilk Genel Kurul'da okunmak üzere talimat vermiştim. Ne zaman toplanırsa. Ben o talimatı verdiğimde 26 Mart'ta toplanacak gözüküyordu. Ama yeni bir talep olursa bakacağız" sözleriyle değerlendirdi. Fezlekelerin nasıl okunacağı konusunun da usulünün belli olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, şöyle konuştu:
“Biz fezlekelerin içeriğine girmeyiz. Sadece böyle bir yazı geldiğini Genel Kurul bilgisine sunarız. Kamuoyu bu konuyla ilgili mevzuat ve düzenlemeleri bilmediği için kendince yorumlar yapıyor. Halbuki, onları uygulamalar bakarak, iç tüzüğümüzdeki hükümlere bakarak, anayasaya bakarak karar versek değerlendirsek, hiç bu kadar soruya da gerek yok. Çok net, çok açık olan konuları bile tartışır hale geldik. Tartışılacak bir yanı yok bunun."

'TARTIŞMALAR EKSİK BİLGİDEN'
Meclis Başkanı Çiçek, tartışmaların eksik bilgiden kaynaklandığını belirterek, “Meclis soruşturmasının açılabilmesi için hiçbir yerden bir yazı gelmesi gerekmiyor. Şart değil, lazım değil" dedi. 

Meclis soruşturmasının 55 milletvekilinin soruşturma önergesi vermesiyle başlayacağını kaydeden Çiçek, “Meclis başkanının bilgiye sunmasıyla, savcılıklardan, başbakanlıktan veya filanca yerden yazı gelmesine bağlı değil" diye konuştu. Genel Kurul'a bilgi verilmezse meclis soruşturması başlatılamaz gibi bir eksik bilgi olduğunu kaydeden Cemil Çiçek, “Bu doğru değil. Soruşturmayı başlatacak olan doğrudan doğruya 55 milletvekilinin vereceği önergedir" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, soruşturma önergelerinin yasama faaliyeti olmadığı gibi siyasi bir denetim aracı da olmadığını kaydetti. Konunun siyaseten konuşulabileceğini aktaran Çiçek, “Meyanlarda konuşulur, başka tarafta konuşulur ama siyasi denetim aracı değil adli bir işlemdir. Anayasa'nın 100'üncü maddesine göre meclisin yaptığı adli bir işlemdir" dedi. Konuya bu kavramlar ve uygulamalar kapsamında bakılması gerektiğini dile getiren Cemil Çiçek, “Ortada karmaşık, anlaşılmayacak bir durum yok. Ama konu siyaseten değerlendirilince o başka bir tartışmayı beraberinde getirmiş oluyor" diye konuştu.

'CEBİR VE ŞİDDETİ ASLA TASVİP ETMEYİZ'
TBMM Başkanı Çiçek, son günlerde HDP'yi hedef alan saldırılara ilişkinse şu değerlendirmede bulundu:“Türkiye'de hiçbir gerginliği, hiçbir kargaşayı kabul etmiyoruz. Artık demokratik olgunluğa kavuştuğumuzu zannediyor, öyle düşünüyorum. İnsan fikirlerini, düşüncelerini taşa sopaya saldırmadan cebir ve şiddet kullanmadan anlatabilir söyleyebilir. Cebir ve şiddeti, taşlamayı, sağı solu yakıp yıkmayı kim için olursa olsun, kime karşı olursa olsun asla tasvip etmemiz mümkün değil. Hele hele bu türlü taşkınlıklar siyasi partiler, siyaset yapan insanlara karşı olursa Türkiye'de demokrasiyi nasıl yaşatacağız."

Meclis Başkanı Çiçek, daha sonra üniversitenin İstiklal yerleşkesine geçti, spor kompleksinin açılışını gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümünde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde dün hayatını kaybeden Berkin Elvan'ı saygı ve rahmetle andı. Çiçek, “Geleceğimizi daha sağlıklı temeller üzerine oturtabilmek, sahip olduğumuz değerlerin, imkanların, devletin, milletin kıymetini bilmek bakımından çektiğimiz acılar son olsun, gerekli dersleri çıkaralım" dedi.

Yorumlar