Fetniye'deki Telmessos antik tiyatro turizm sezonuna yetişmeyecek

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan, Roma döneminde yapılan ve Bizans döneminde arena olarak kullanılan, Türkiye'nin denize yakın en eski tiyatrosu olan Telmessos'un restorasyonu gecikti.

Google Haberlere Abone ol
Fetniye'deki Telmessos antik tiyatro turizm sezonuna yetişmeyecek

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan, Roma döneminde yapılan ve Bizans döneminde arena olarak kullanılan, Türkiye'nin denize yakın en eski tiyatrosu olan Telmessos'un restorasyonu gecikti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 Eylül ayında başlatılan ve 2014 Mart ayında bitirileceği açıklanan yenileme çalışmaları, kamulaştırma ve proje tadilatlarındaki gecikmelerden dolayı turizm sezonu sonunda tamamlanabilecek.

Fethiye'nin tarihine ışık tutan en önemli eserler arasında bulunan, Likyalılar döneminde MÖ 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Telmessos antik tiyatrosunda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Romalılar döneminde arenaya dönüştürülen bölümleri sökülürken sahne meydanında da Likyalılar dönemini yansıtacak değişiklikler yapıldı. 3 bin kişi oturma kapasiteli antik tiyatro seminer, konser ve tiyatro gösterileri yapılabilecek şekilde tasarlandı. Türkiye'de denize en yakın antik tiyatro olma özelliğiyle dikkat çeken yapı, ilçenin turistik gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacak hale getiriliyor.

Tiyatronun ihalesi, Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamalarıyla Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik'in 24. maddesine göre istekliler arasında, 11 Haziran 2012 tarihinde yapıldı. 5 bin yıllık geçmişi bulunan, 6 bin kişi kapasiteli Telmessos'un, 4 milyon 550 bin liraya işi alan firma tarafından 600 gün içinde restore edilmesi hedefleniyordu fakat Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay tarafından başlatılan bakım onarım çalışmaları gecikti. Mart ayında bitirilerek turizm sezonunda çeşitli etkinliklere evsahipliği yapması beklenen tiyatronun restorasyonun, sezon sonunda bitirileceği açıklandı.

Telmessos'un, 1994 lie 1998 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıktığını belirten Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Türkiye'de denize bu kadar yakın başka bir antik tiyatro bulunmadığını söyledi. Yenileme çalışmalarının bazı teknik aksaklıklar yüzünden gecikeceğini belirterek, "Restorasyon projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finansörlüğünde 2012 Eylül ayında başlatıldı. Mart 2014'te bitmesi planlanıyordu ancak kamulaştırma ve proje tadilatlarından dolayı turizm sezonu sonunda biteceğini tahmin ediyoruz. Restorasyon bittiğinde burada sürekli canlı etkinlikler olacak. Tatil köylerinde kalıp şehir merkezine hiç inmeyen turistlerin, burayı mutlaka görmek isteyeceğini tahmin ediyoruz. Bu sayede Fethiye içindeki esnafımız da yoğunluktan nasiplenecektir." dedi. CİHAN

Yorumlar