Fethiye'de katarakt yaş ortalaması 40'a kadar düştü

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Fethiye Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Gönül Faris Kendirlioğlu, Fethiye'de katarakt hastalığı yaş sınırının 40'a kadar gerilediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Fethiye'de katarakt yaş ortalaması 40'a kadar düştü

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Fethiye Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Gönül Faris Kendirlioğlu, Fethiye'de katarakt hastalığı yaş sınırının 40'a kadar gerilediğini söyledi. Kendirlioğlu, sarı nokta olarak bilinen hastalığın yaş ortalamasının düşmesini ise kontrolsüz güneşlenme olarak açıkladı.

Yılın büyük bölümünü güneşli geçiren ve denize kıyı olan Fethiye'de göz hastalıklarındaki artış uzmanların dikkatini çekti. Bahar ayının gelmesiyle birlikte sıklıkla görülmeye başlayan polen alerjisine karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Polen alerjisi olanların doktora başvurarak şimdiden önlem alması gerektiğini savunan uzmanlar, ayrıca deniz ve kum alerjileri konusunda da dikkatli olunmasını istedi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Fethiye Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Gönül Faris Kendirlioğlu, Fethiye'nin güneşli ve deniz kıyısında bir yerleşim yeri olduğu için polenler ile deniz ve kumdan kaynaklı alerjik bakteriyal konjüktivit hastalığının ilk sıralarda görülen göz rahatsızlığı olduğunu söyledi. Kendirlioğlu, gözün güneşten yeterli düzeyde korunmaması durumunda katarakt ile yine gözde et olarak bilinen pterjium sık görüldüğünü açıkladı.

Fethiye’de güneşe bağlı olarak kataraktın yaş ortalaması ellili hatta kırklı kadar yaşlara düştüğünü ifade eden Kendirlioğlu, "Gözde körlüğe sık, diyabet, glokom ve sarı nokta hastalığı neden olmaktadır. Diyabet hastalarının belirli aralıklarla göz kontrollerine gelmeleri gerekmektedir. Ailede Glokom öyküsü olan (Karasu Hastalığı) kişiler yüksek riskli grup içerisindedirler. Bu kişilerin belli aralıklarla göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. Hipertansiyon ve diyabete bağlı kanamaların tedavisi Argon Lazer ile yapılabiliyor. Argon lazer tedavisi normal muayene koltuğunda yapılabilmektedir. Hastanın uyutulması ya da iğne yapılması gerekmemektedir. Lazer ışığı ile anormal damarlara kaynak yapılmaktadır. Tedavi birkaç seansta tamamlanmakta ve her bir seans 15-20 dakika sürmektedir." dedi.
CİHAN

Yorumlar