Feribottan araç düşmesine 15 yıla kadar hapis istendi

Sirkeci'de feribota girmek üzereyken kapaktan denize düşen araç içinde bulunan 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ile anneannesi Şaziye Güleren'in ölümü ile ilgili soruşturma tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Feribottan araç düşmesine 15 yıla kadar hapis istendi

Sirkeci'de feribota girmek üzereyken kapaktan denize düşen araç içinde bulunan 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ile anneannesi Şaziye Güleren'in ölümü ile ilgili soruşturma tamamlandı. Üç şüpheli hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis istenen iddianamede feribotun kaptanı hakkında asli tam kusurlu olduğu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı İbrahim Çiçek tarafından hazırlanan iddianamede, 15 Mart 2013 tarihinde İDO'ya ait Sadabad isimli araba vapurunun, 15.10'da Sirkeci iskelesine yanaştığı hatırlatıldı. Ardından arabalı vapura girmeye çalışan 34 HS 6488 plakalı otomobilin, vapurun hareket etmesi sonucu denize düştüğü belirtildi. Kaza sırasında araçta bulunan 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz'ın hayatını kaybettiği, 3 kişinin de yaralandığı anlatıldı. Aynı araçta bulunan yaralılardan Şaziye Güleren'in de tedavi gördüğü hastanede öldüğü bilgisi verildi.

Vapura ait kamera ile mobese kamerası görüntülerinin incelendiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Erkan Atalay İm ile Levent Dönmez'in mevcutlu olarak adliyeye çıkarıldıkları, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildikleri, ancak ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldıkları hatırlatıldı.

İddianamede, diğer araçlar vapura girdikten sonra iskele görevlisinin yönlendirmesi üzerine otomobilin vapura girmeye çalışırken vapurun hareket ettiği, arka tekerlerinin boşlukta kalması nedeniyle kayıp denize düştüğü belirtildi.

İddianamede Sadabad isimli araba vapurunun süvari-kaptanı Erkan Atalay İm'in savcılık ve mahkeme tarafından alınan ifadelerine yer verildi. Gemi dolmak üzereyken yan tarafına yanaşan Sultanahmet isimli araba vapurunun çıkardığı siren sesini, NETA aldığını zannederek refleks olarak gemiyi hareket ettirdiğini belirten İm'in, tam bu sırada panelden aracın kapakta olduğunu görünce manevra yaparak aracı kurtarmak istediğini, ancak otomobilin kayarak denize düştüğünü söylediği belirtildi.

İskelede görevli çımacı Levent Dönmez'in ise ifadesinde olay sırasında vapurun usta gemicisi ile telsizle konuştuğunu, bir araç daha istemesi üzerine bu aracı vapura doğru yönlendirdiğini, bu sırada arkasını döndüğünde kazanın meydana geldiğini söylediği belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE SÜVARİ-KAPTAN 'ASLİ-TAM' KUSURLU

Kaza ile ilgili olarak İTÜ öğretim üyeleri Prof.Dr. Murat Vural, Doç.Dr. Selman Bayatoğlu ve polis memuru Cengiz Altın tarafından düzenlenen bilirkişi raporundaki bilgilere de yer verildi. Olayın anlatıldığı raporda olayın meydana geliş şekli itibariyle şüphelilerden Erkan Atalay İm'in 'Asli-Tam' kusurlu olduğu, Özay Yaşar ve Levent Dönmez'in ise kusursuz olduğu ve müşteki Ebru Güleren Yılmaz'ın kusursuz olduğu kanaatine varıldığı anlatıldı.

Ancak iddianamede, soruşturma dosyasında bulunan CD görüntüleri, olay yeri incelemesi, tanık, müşteki ve şüpheli ifadeleri ile bilirkişi raporları dikkate alındığında usta gemici Özay Yaşar ile çımacı Levent Dönmez'in olay nedeniyle müşterek sorumlu oldukları ve bu nedenle kusurlarının bulunduğu anlatıldı. Kazanın araç sürücüsü olan Ebru Güler Yılmaz'ın inisiyatifi dışında meydana geldiği gerekçesiyle kusurunun olmadığı, vapurun süvari-kaptanı Erkan Atalay İm'in ise olay nedeniyle 'Asli-Tam' kusurlu bulunduğunun anlaşıldığı belirtildi.

ŞÜPHELİLER HAKKINDA 15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ

İddianamede şüpheliler İm, Yaşar ve Dönmez'in, 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ile Şaziye Güleren'in taksirle ölümlerine, Ebru Güleren Yılmaz ve Mine Dalkılıç'ın da dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu boğulma tehlikesi geçirerek yaralanmalarına sebebiyet vermek suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

SÜVARİ-KAPTAN İÇİN YAKALAMA KARARI İSTENDİ

Ayrıca şüphelilerden süvari-kaptan İm'in, olay sırasında asli-tam kusurlu bulunması nedeniyle tensiple birlikte hakkında yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

Hazırlanan iddianamenin, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği öğrenildi. CİHAN

Yorumlar