Felçli vatandaş, yürüyen robotla ayağa kalktı

Omurilik yaralanmaları sonucu belden aşağısı tutmayan engelli vatandaşlara yönelik robot, İstanbul'da açılan fuarda görücüye çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Felçli vatandaş, yürüyen robotla ayağa kalktı

Omurilik yaralanmaları sonucu belden aşağısı tutmayan engelli vatandaşlara yönelik robot, İstanbul'da açılan fuarda görücüye çıktı. Robot sayesinde yürüyen engelli vatandaş, 3 yıl boyunca oturduğu sandalyeden kalktığını söyledi.

Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuar Merkezi’nde ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’ açıldı. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde felçli hastaların tedavisinde kullanılan yürüme robotu Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Omurilikte meydana gelen hasar sonucu belden aşağısı tutmayan felçli hasta yürüyen robot sayesinde oturduğu yerden kalkıp elindeki bastonla yürümeye çalıştı.

2010 yılın da geçirdiği trafik kazasının ardından omuriliğinin alındığını belirten hasta Mutlu Gökay, “Omuriliğim bel seviyesinde alındı. Fizik tedavi ve hidroterapi aşamaları oldu. Bu aşamayı geçtikten sonra fizyoterapistlerim böyle bir robotun Türkiye’ye geldiğini söyledi. Bende denemek istedim denedikten sonra çok memnun kaldım. Şuan gerçekten çok mutluyum. 3 yıl boyunca oturduğum sandalyeden yürüyen robot sayesinde kalktım.” dedi.

Yürüyen robotu kullanan hastaların genelde bacaklarını hissetmeyen kişilerin olduğunu söyleyen Uzman Fizyoterapist ise, şunları kaydetti: “Hastalarımızda aradığımız özellik kol kaslarının güçlü olması kol kaslarıyla kendilerini oturdukları yerden kaldırabilmeleri ve kasılmamalarının olmaması. Hastalar uygun eğitimi aldıktan sonra yürüteçle daha sonra koltuk değneğiyle alıp yürümeye çalışıyor. Bu şekilde hastayı daha çok bağımsızlaştırıyoruz.”
CİHAN

Yorumlar