Federal Meclis’in ikinci araştırma komisyonu göreve tartışmalarla başladı

Alman Federal Meclisi’nin tek araştırma komisyonu toplu dinleme skandallarını inceleyen NSA komisyonu idi. Mecliste dünden itibaren ikinci bir araştırma komisyonu faaliyetlerine başladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) eski milletvekili Sebastian...

Google Haberlere Abone ol
Federal Meclis’in ikinci araştırma komisyonu göreve tartışmalarla başladı

Alman Federal Meclisi’nin tek araştırma komisyonu toplu dinleme skandallarını inceleyen NSA komisyonu idi. Mecliste dünden itibaren ikinci bir araştırma komisyonu faaliyetlerine başladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) eski milletvekili Sebastian Edathy’nin çocuk pornografisi ile suçlanması olayını araştıracak meclis araştırma komisyonu dün ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Araştırma Komisyonu’nda “dönemin hükümet yetkililerinin Sebastian Edathy’i gizlice uyardıkları ve mahrem bilgilerin üçüncü şahıslara aktarıldığı” yönündeki iddiaların soruşturulması hedeflenirken, olayda ihmalleri bulunduğu iddia edilen Federal Kriminal Dairesi (BKA) yetkililerinin soruşturmalar kapsamında hatalarının olup olmadığı da aydınlatılmaya çalışılacak.

İlgili komisyonun muhalefetteki Yeşiller Partisi ve Sol Parti’nin girişimleriyle oluşturulması gözlerden kaçmazken, komisyon kurucularıyla araştırma komisyonuna “bir şey getirmeyecek” gerekçesiyle karşı çıkan iktidardaki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU)/ SPD hükümeti arasında yaşanan tartışmalar ise dikkat çekti.

Şubat ayında evi basılan ve meclisteki bürosu aranan Edathy milletvekilliğinden istifa ederek hakkındaki iddialar sonucunda Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş, olaya adı karışan Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Hans-Peter Friedrich ise içişleri bakanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Friedrich, Kanada polisinden Edathy ile ilgili aldığı bilgileri SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’e iletmişti. Friedrich’in amacı, 2013 sonbaharında devam eden Büyük Koalisyon görüşmelerinde o dönem SPD iç politika uzmanı olarak görev yapan Sebastian Edathy’e bakanlık koltuğu verilmesini engellemek idi. Federal Savcılığın Friedrich hakkında açtığı “gizliliği ihlal” davası ise halen devam ettiriliyor. CİHAN

Yorumlar