Fedakâr kocalardan çapraz nakil

Diyaliz hastası eşlerine kan uyuşmazlığından uygun verici olamayan Mülayim Yücel ve Mehmet Akınsu, çapraz böbrek bağışı ile Salise Yücel ve Zeynep Akınsu’yu kurtardı.

Google Haberlere Abone ol
Fedakâr kocalardan çapraz nakil

Diyaliz hastası eşlerine kan uyuşmazlığından uygun verici olamayan Mülayim Yücel ve Mehmet Akınsu, çapraz böbrek bağışı ile Salise Yücel ve Zeynep Akınsu’yu kurtardı. Çapraz naklin biraraya getirdiği aileler, “Biz artık kardeş olduk. Büyük, geniş bir aile olduk. Çok mutluyuz.” dedi.

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Tekeli köyünde oturan marangoz Mehmet Akınsu (52) ile evli Zeynep Akınsu (48), 11 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalandı. Yıllarca ilaç tedavileri ve diyetle idare eden Akınsu, bir yıl önce diyalize girmeye başladı. Haftada üç gün Gaziemir ilçesine diyaliz için gidip gelmeye başlayan ve sağlık durumu gün geçtikçe kötüleşen Akınsu, böbrek nakli olup normal yaşama dönmek istedi. Çift, nakil için çeşitli hastanelere gitti. Bir hastanede iki kez nakil için hazırlık yapıldı, gerçekleşmedi. Zeynep Akınsu, dört ay önce İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Tetkiklerde gönüllü canlı verici olmak isteyen eşi Mehmet Akınsu’yla kan gruplarının uymadığı belirlenen Akınsu’nun adı, kadavra bekleme listesine yazıldı.

Akınsu çifti gibi kan uyuşmazlığı sebebiyle verici çaresizliğine düşen bir başka çift de Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde yaşayan böbrek hastası Salise Yücel (43) ile eşi oto elektrikçisi Mülayim Yücel (48) idi. 16 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi koyulan, iki çocuk ve iki torun sahibi Yücel, periton diyalizle yaşamını sürdürüyordu. Günde dört defa evde karın diyalizi yapmak zorunda kalan Yücel, iki yıl önce yazıldığı kadavra bekleme listesinden de umudunu kesince İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Sağlığı giderek kötüleşen Salise Yücel’e ilk gönüllü eşi oldu ancak kan uyuşmazlığı bulunduğu ortaya çıktı.

DEĞİŞ TOKUŞLA HAYATLARI DEĞİŞTİ

Yücel çifti, Bigadiç’e döndükten bir hafta sonra hastaneden arandı. Kendileri gibi kan uyuşmazlığı sebebiyle canlı vericiden nakil yapılamayan bir çift olduğu, değiş tokuş ile çapraz nakil yapılabileceği bildirildi. Akınsu ve Yücel aileleri birbirleriyle tanışmadan yapılan tetkikler sonucunda Mehmet Akınsu’nun Salise Yücel’e, Mülayim Yücel’in de Zeynep Akınsu’ya böbrek vermeye uygun oldukları belirlendi. Bu durumun bildirildiği iki aile buluşup tanıştı ve çapraz nakil olmaya karar verdi. Nakil, Opr. Dr. Işık Özgü ve Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekipler tarafından, 14 Mart 2014 Cuma günü yan yana ameliyathanelerde yapıldı.

Opr. Dr. Özgü, çapraz nakillerin çok sık yapılmadığını belirterek, “Ancak böyle canlı vericisi olup uygun olmayan vakalarda çapraz nakiller hayat kurtarıyor. Bunda ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakârlık söz konusu. Bir de böbrek nakillerinde genelde hanımlar beylerine organını verir, daha cesur ve fedakârdırlar. Bu kez tam tersi oldu. Hastalarımız da vericileri de çok iyi. Donörleri taburcu ediyoruz. Kısa bir süre sonra da alıcı hastalar taburcu olacak.” dedi. CİHAN

Yorumlar