“Fazla ödediğiniz oturum paralarını geri almak için acele edin”

Almanya'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşının yeni oturum evrakları için ödedikleri fazla harç parasını geri almak için ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Federal İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarından alınacak oturum...

Google Haberlere Abone ol
“Fazla ödediğiniz oturum paralarını geri almak için acele edin”

Almanya'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşının yeni oturum evrakları için ödedikleri fazla harç parasını geri almak için ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.

Federal İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarından alınacak oturum işlem harçlarının bedelini iki hafta önce 28,80 Euro'ya indirmiş ve 15 Mayıs 2013 tarihinden beri bu meblağın üzerinde harç ödeyen Türk vatandaşlarının ödedikleri fazla paranın geri ödeneceğini açıklamıştı. Münih Yabancılar Dairesi Müdiresi Franziska Döbrich, yasalara göre alınan harç bedellerinde yapılan hatalardan dolayı en fazla bir yıl geriye dönük olarak ödeme yapıldığını söyledi.

Buna göre resmi bir kuruma 26 Mayıs 2013 tarihinde ödeme yapan bir vatandaşın fazla harç bedelini geri alması mümkün görünmüyor, ancak bu gruba giren vatandaşlar yine de yetkili yabancılar dairesine başvuru yapıp hakkını aramalı. Bu nedenle fazla oturum harcı parası ödeyen Türk vatandaşlarına bir an önce kendilerinden sorumlu yabancılar dairesine müracaat etmelerini tavsiye eden Döbrich, İçişleri Bakanlığı'nın oturum düzenlemesinde yaptığı değişiklikle ücret konusunda yenilikler yaptığını doğruladı. Döbrich, Ankara Antlaşması çerçevesinde Almanya'da işçi statüsü kazanan Türklerin ve onların eşleri ile çocuklarının indirimli oturum harcı ödeyeceklerini ifade etti.

Bakanlığın yeni düzenlemesinin iki haftadır geçerli olduğunu hatırlatan Döbrich, Almanya'da eyaletlerde ücret konusunda farklı uygulamalar yapıldığını, ancak şimdi başvuru yapılması halinde alınan fazla ücretlerin geri ödeneceğini kaydetti. Yasaya göre geriye dönük yapılacak ödeme tarihinin her gün biraz daha dolduğunu hatırlatan Döbrich, ''Aslında acele etseler iyi olur. Ancak biz Münih'te geriye dönük ödemeleri 15 Mayıs 2013 tarihini baz alarak yapacağız.'' dedi.

Kimlerin yeni uygulamadan faydalanamayacağı sorusunu da cevaplayan Döbrich, ''Alman iş piyasasinda olmayan kişiler, Ankara Antlaşması kapsamı dışında kalıyor. Örneğin yurt dışında yaşayan emekliler.'' şeklinde konuştu. Turistlerin de uygulamanın dışında kaldığını belirten Döbrich, Almanya'da yükseköğrenim gören Türk öğrencilerinin bir yıl aynı iş yerinde çalışması halinde uygulamadan faydalanacağını anlattı. Şimdiye kadar bine yakın başvuru aldıklarını dile getiren Döbrich, başvuru evraklarının değerlendirilmesinden sonra ödemelerin geri yapılacağını ve bu sürecin haftalar, aylar sürebileceğine dikkat çekti.

Lepzig İdari Mahkemesi'nin 15 Mayıs 2013 tarihli Türk vatandaşlarından Ankara Antlaşması kapsamına girenlerden alınacak oturum harcı bedelinin AB vatandaşları ile aynı olması gerektiği kararı üzerine Federal İçişleri Bakanlığı 6 Mayıs 2014 günü Türk vatandaşları için oturum genelgesinde düzenlemeye gitmişti. CİHAN

Yorumlar