'Fazla miktarda yenen çikolata tüketim isteğini artırır'

Uzmanlar Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Bayramda birçok ikramın geri çevrilemediğini hatırlatan uzmanlar, fazla miktarda çikolata tüketiminin kan şekerini düşürmesi nedeniyle daha fazla miktarda tüketim isteği olacağı...

Google Haberlere Abone ol
'Fazla miktarda yenen çikolata tüketim isteğini artırır'

Uzmanlar Ramazan Bayramı'nda beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Bayramda birçok ikramın geri çevrilemediğini hatırlatan uzmanlar, fazla miktarda çikolata tüketiminin kan şekerini düşürmesi nedeniyle daha fazla miktarda tüketim isteği olacağı uyarısında bulundu.

Şimdiden gençten yaşlıya herkesi bayram heyecanı sardı. Minikler toplayacakları harçlıkların, şekerlerin heyecanını duyarken, büyükler sevdikleri ile hasret giderecekleri lezzetli güzel sofralar kurma telaşında. Uzun zamandır görüşülmeyen yakınlara güzel ikramlarla hitap etmek için lokum, şekerleme, çikolatalar alınmakta, şerbetli tatlılar, mis gibi kokan hamur işleri, zeytinyağlı sarmalar dolmalar hazırlanmakta.

Bayram döneminde nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, şunları söyledi: "Bayram ziyafetlerinden faydalanabileceğimiz üç günümüz var. Öncelikle bunun farkına varalım. Sadece bayramın ilk günü bayrammış gibi sabah nohut ve et ile yeme serüvenine başlayıp ardından her gittiğimiz yerde baklavalar, sarmalar evde misafirimize eşlik ederek börekler, çörekler yenilmemelidir. Her girip çıktığımızda çikolatalardan, lokumlardan birer ikişer kaçamak yapmamaya dikkat etmemiz gerekir. Kendimize sınır koyup, kimlerde neler yemek istediğimizi belirleyelim."

Diyetisyen Merve Çapaş, bayram için sağlıklı beslenme tüyoları verdi. Buna göre yapılması gerekenler şunlar: "Bayram ziyaretlerine giderken evden aç çıkmamaya özen gösterin. Normal bir gün geçiriyormuş gibi ana ve ara öğünler yapın. Kesinlikle sporunuzu da ihmal etmeyin. En azından yakın yerlere yürüyerek gidin ki yediklerinizin bir kısmını yakmaya başlayın. Suyun her zaman için en önemli anahtar olduğunu unutmayın. Su içmemiz hem metabolizmamızı çalıştıracaktır hem de tokluk hissi verecektir.

Birden çok fazla miktarda çikolata tüketirsek kan şekerimizin düşmesi sebebiyle yeniden ve daha fazla miktarda tüketmek isteriz. Bu sebeple günde 2 çikolatayı geçmemeye dikkat etmek gerekir. İçecek olarak gazlı içecekler yerine evde hazırlanmış limonatalar, meyve suları, bitki çayları, ayran gibi seçenekleri tercih edin. Zencefilli limonata hazırlayarak metabolizmanızı hızlandırın. Böylece hem sıvı tüketiminizi sağlayın hem de misafirlere sağlıklı ve ferahlık veren bir içecek tattırın.

Zencefilli limonata için 1,5 litre suyun içerisine maydanoz, kabuklu tarçın, limon, zencefil, yeşil elmayı kabuklu olarak atın. Hep beraber kaynatıp süzdükten sonra içine limon suyu, 6 -7 adet taze nane yaprağı ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin." CİHAN

Yorumlar