Fatih Koleji öğrencisinin hayat kurtaracak projesi Türkiye birincisi

Edirne Fatih Koleji öğrencisinin hayat kurtarmak amacıyla geliştirdiği proje Türkiye birincisi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaokullar arasında bu yıl 9.'su düzenlenen 'Bu Benim Eserim' proje yarışması düzenlendi....

Google Haberlere Abone ol
Fatih Koleji öğrencisinin hayat kurtaracak projesi Türkiye birincisi

Edirne Fatih Koleji öğrencisinin hayat kurtarmak amacıyla geliştirdiği proje Türkiye birincisi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaokullar arasında bu yıl 9.'su düzenlenen 'Bu Benim Eserim' proje yarışması düzenlendi. Türkiye'nin 12 ayrı bölgesinde düzenlenen yarışmaya 42 bin 494 proje başvurusu oldu.

Yarışmaya, Edirne Fatih Koleji 7. sınıf öğrencisi Emir Özdemir 'Kemerini Bağla, Hayata Bağlan' projesi ile katıldı. Babasının, kısa mesafeli araç kullanımında emniyet kemerini takmaması sorununa çözüm bulmak isteyen Özdemir, kemerin takılmaması durumunda aracın çalışamayacağı bir sistem geliştirmeye karar verdi.

Okulun başarılı öğrencisi, bu düşüncesini Fen Bilgisi Öğretmeni Özcan Ceyhan’la paylaştı. Danışmanın öğretmeninin projeyi olumlu karşılamasıyla birlikte Özdemir, hazırlık çalışmalarına başladı. Ekim ayından bu yana devam eden çalışmalar sonucunda bir otomobil maketi hazırlandı. Ardından üzerine kızılötesi ışınları bulunan alıcı ve verici sistem, emniyet kemeri ile gösterge paneline yerleştirildi. Emniyet kemeri kapatıldığında alıcı ile verici eşleyerek sistem çalışmaya başlıyor. Kemerin bağlanmadığı veya arkadan bağlandığı durumlarda sistem devre dışı kalarak aracın çalışmasını engelliyor.

Hazırlanan proje il merkezi ve genelinde, bölgede yapılan elemelerin ardından İstanbul’da yapılan sergiye katılmaya hak kazandı. Emir Özdemir’in projesi, İstanbul’daki sergiye katılan 128 proje arasından Ankara'daki final sergisine katılmaya hak kazanan 13 projeden biri oldu.

Türkiye genelinde 42 bin 494 proje arasından seçilen 100 proje, Ankara'daki final sergisine katıldı. Edirne Fatih Koleji öğrencisi Emir Özdemir’in 'Kemeri Bağla, Hayata Bağlan' isimli projesi 100 eser arasında birinci oldu. Emir Özdemir ve danışman öğretmeni Özcan Ceyhan, birincilik ödülünü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın elinden aldı.

Projesi ile ilgili bilgi veren Emir Özdemir, babasının yakın mesafelerde emniyet kemerinin takmaması nedeniyle bu proje fikrinin kendisinde oluştuğunu söyledi. Babasına, 'İstesen de istemesen de bir gün bu emniyet kemerini takacaksın' dediğini anımsatan Özdemir, bu soruna kökten bir çözüm bulmak için bu projeyi hazırladığını kaydetti. Kemer takılmaması durumunda aracın çalışmamasını sağlayacak bu sistemle ilgili düşüncesini danışman öğretmeniyle paylaştığını, onun olumlu bakmasıyla birlikte hazırlıklara başladıklarını ifade etti.

Özdemir, “Öncelikle trafik kazalarıyla ilgili araştırmalar yaptık. Ardından prototip maketimizi hazırladık. Ve bu makette kızılötesi ışın kullanmaya karar verdik. Daha sonra sunum hazırlıkları yaptık ve İstanbul sergisine katıldık. Bu sergi, Marmara bölgesindeki 13 bin proje arasında ilk 13 arasına girerek, Ankara'daki final sergisinde sergilenmeye hak kazandık, Ankara final sergisinde, Türkiye’de 42 bin 494 proje arasında birinci olduk. Bu proje sayesinde daha güzel ve güvenli yolculuk imkanı olacak. Trafik kazalarındaki ölüm oranlarının düşeceğine inanıyorum.” dedi.

Projesinin birinci olmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Özdemir, bu başarıyı elde etmesinin ardından babasının emniyet kemerini devamlı takmaya başladığını dile getirdi. Fen Bilgisi Öğretmeni Özcan Ceyhan, geçen yıl ekim ayından bu yana hazırladıkları 'Kemerini Bağla, Hayat Bağlan' projesiyle trafik kazalarında oluşan çarpma, yaralama ve ölümleri azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Emniyet kemerini zorunlu kalacak proje ile 'Bu Benim Eserim' yarışmasına başvurduklarını anlatan Özcan, “Merkezde, ilde ve bölgede değerlendirmeler oldu. Bu aşamalardan sonra İstanbul'daki bölge sergisine katılmaya hak kazandık. Bölge sergisine 128 proje başvurdu. Bu projelerden de 13 tanesi Ankara'daki final sergisine katılmaya hak kazandı. Ankara'daki final sergisine gelen proje sayısı 100. Türkiye genelinde, 12 bölge merkezinden 42 bin 494 proje içerisinde biz de bu proje ile Türkiye birincisi olduk.” diye konuştu.

Özcan, projenin gelişime müsait olduğunu ve üzerinde durulması halinde trafik kazalarında emniyet kemerinden kaynaklanan kayıpların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Fatih Koleji Müdürü Nidai Kıraç ise trafik kazalarında çoğu insanın emniyet kemeri takmaması nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Böylesi kronik bir soruna çözüm bulmak amacıyla bir öğrencisinin arayışa girdiğini belirten Kıraç, sosyal sorumluluk bilinciyle hazırlanan 'Kemerini Bağla, Hayata Bağlan' projenin Türkiye birincisi seçilmesinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını kaydetti. Başarılı çalışmasından sonra öğrencisi ve öğretmenini kutlayan Kıraç, trafik kazalarındaki kayıpların azalmasına katkı sağlayacak projelerinin hayata geçirilmesini arzu ettiklerini ifade etti.

CİHAN

Yorumlar