Fast food tüketimi obeziteyi tetikliyor

Birçok ülkede ve Türkiye’de giderek yaygınlaşan çocuklarda obezite konusunda Adana Avrupa Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sema Şimşek, bu konuya yönelik çalışmalar hazırlıyor. Özellikle kentlerde yaşayan ailelerde obezitenin önemli bir...

Google Haberlere Abone ol
Fast food tüketimi obeziteyi tetikliyor

Birçok ülkede ve Türkiye’de giderek yaygınlaşan çocuklarda obezite konusunda Adana Avrupa Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sema Şimşek, bu konuya yönelik çalışmalar hazırlıyor. Özellikle kentlerde yaşayan ailelerde obezitenin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Şimşek, "Obezite beraberinde şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkları beraberinde getirir." dedi.

Ergenlerin yüzde 50’sinden fazlasının fast food tükettiğine değinen Şimşek, "Bu tarz yiyecekler daha önceden hazırlanıp paketlendiği için çok yüksek yağ, şeker ve tuz içermelerine karşın vitamin – mineral yönünden oldukça düşüktürler." şeklinde konuştu. Şimşek, ergenlerin gelişimlerinin sağlıklı tamamlayabilmesi için günde en az 3 porsiyon et-tavuk-balık-peynir, 2 bardak süt-yoğurt, 3 porsiyon sebze-meyve, 3 -5 porsiyon ise tahıllardan (ekmek-pilav-makarna) tüketmeleri gerektiğini kaydetti.

İlkokul çağından başlayıp lise sona kadar geçen eğitim sürecini de içine alan bu dönemin adölesan olarak adlandırıldığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sema Şimşek, şu bilgileri verdi: "Bu dönem çocuğun (bireyin) fiziksel, biyokimyasal ruhsal ve sosyal yönden önemli değişiklik yaşadığı bir evredir. Büyüme çok hızlı olduğu için enerji ve besin öğelerine ihtiyaç da fazladır. Buna karşın aileden uzaklaşma ve aile ile birlikte yemek yeme durumundan uzaklaşma (yatılı okul gibi) nedenlerde birey yetersiz ve dengesiz hatta yanlış beslenme ile karşılaşır."

Yeterli ve dengeli beslenme ile beraber tüketilen besinlerin hijyenik şartlarda hazırlanmasının da önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Hızlı büyüme ve gelişme içinde olan ergen bu dönemde enerji ve besin ihtiyacı artar, bunlar karşılanmazsa sağlık sorunları ile karşılaşır." dedi. D vitamini eksikliğinde iskelet bozukluklarının gelişebileceğini söyleyen Sema Şimşek, "Demir eksikliği nedeniyle özellikle kız çocukları hem kendi sağlığını hem de ileride anne olduğunda bebeğinin sağlığını etkiler. Ağız sağlığına dikkat edilmediği için dişlerde çürükler, eksik ve bakımsız dişler de beslenmeyi etkiler. Bu da ilerleyen dönemde mide hastalıklarına yol açabilir." uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar