Faslı düşünür Prof. Babaammi: Hocaefendi'nin mesajı, beklenen şafak

İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Entelektüeller Forumu'nun kapanış değerlendirmesini yapan meşhur Faslı düşünür Prof.

Google Haberlere Abone ol
Faslı düşünür Prof. Babaammi: Hocaefendi'nin mesajı, beklenen şafak

İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Entelektüeller Forumu'nun kapanış değerlendirmesini yapan meşhur Faslı düşünür Prof. Muhammed Babaammi, Fethullah Gülen Hocaefendi'den gelen mesajın önemine dikkat çekti. Cezayir Metodoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Babaammi, "beklenen şafak" diye nitelendirdiği Hocaefendi’nin mesajından 17 ayrı önemli nokta çıkardığını ifade etti.

Prof. Babaammi, 30'u aşkın Arap aydın ve akademisyenin iştirak ettiği forumda hangi konular üzerinde durulduğu, yapılan değerlendirme ve tespitlerin yanı sıra bazı sonuçlarla ilgili genel mülahazalarda bulundu. Hürriyet, adalet ve zulmü bertaraf etme konusunda katılımcıların ittifak ettiğini söyleyen Babaammi, ancak bunların tanımı ve bir takvim kapsamında gerçekleştirilmesi konusunda fikir ayrılıklarının olduğunu söyledi. Katılımcıların, ortada bir problem olduğu noktasında doğal olarak birleştiğini anlatan Babaammi, “Türkiye’nin içinden geçtiği bir imtihan bu... Ayrıca Arap ülkeleri de benzer imtihandan geçiyor. Biz realiteden ve olaylardan bahsediyoruz. Hadiselerin doğru bir şekilde anlaşılması önemlidir.” dedi.

HERKES ŞOKE OLMUŞ DURUMDA

Son gelişmeler konusunda herkesin bir şok içinde olduğu tespitini yapan Babaammi, "karamsar ya da iyimser olma noktasında" ise farklı görüşler olduğunu kaydetti. Herkesin bir araya gelerek sorunların çözümünü istediğini anlatan Faslı düşünür, "Sulhta hayır vardır. Herkes bunu söylüyor. Ancak sulhun nasıl olacağı konusunda ihtilaflar var. Bu sulh nasıl olacak? 'Yolsuzlukla mücadele ile mi olur yoksa bunu erteleyip susalım mı, suçluları cezalandıralım mı?' gibi konularda ihtilaflar var." dedi. Babaammi, iki günlük forum boyunca kendisinin 154 önemli not kaydettiğini sözlerine ekledi.

Prof. Babaammi, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil'in aktardığı Hocaefendi’nin mesajlarını ise “İşte bizim beklediğimiz ufuk bu. Beklenen şafak bu. Mesaj sadece Türkiye’ye ya da sadece Arap dünyasına da değil. Bu mektup sadece bu olaylarla ilgili de değil. Bu, Allah’ın kelamından süzülmüş, gelmiştir. Fertler planında, toplumlar planında her zaman geçerlidir.” sözleriyle değerlendirdi.

SİZ MÜSPET HAREKETİN ÇOCUKLARISINIZ

Hocaefendi’nin mesajından 17 ayrı önemli nokta çıkardığını ifade eden Cezayirli fikir adamı, bu sonuçları şöyle sıraladı: "Müslüman’ın kişisel hesabı, beklentileri yoktur. Müslüman, kitap ve sünnet konusunda tüm şartlarda halis olacak. Sakin olun, daima sakin olun. Kapılar kapansa bile siz kapılarınızı açık bırakın. İleride pişman olacağınız şeyleri söylemeyin. İnsanlar size köpek bile dese iyi bir şekilde tevil edin. Unutmayın bu gerilim geçicidir ve geçecek. Dünya ve ahirette pişman olacağınız şey söylemeyin ve yapmayın. Cidal, Allah’ın rızasına uygun değildir. Söz düelloları Allah’ın rızasına uygun değildir. Sabredin ve sabra dayanın. Siz müspet hareketin çocuklarısınız, pozisyonlarınızda, tutumlarınızda ve konuşmalarınızda müspet olun. Söz ve davranışlarınızla insanları affedin. Şahsi haklarınızı affedin. Ancak Allah’ın hakları çiğnenmişse af bizim salahiyetimizde değil. Adem'in çocukları dertsiz olmaz. Size karşı suçlamalar ve iftiralar olursa ölçüsüne göre cevap verin. İftira ve fitne zamanında Hakk'ın yanında olun.” CİHAN

Yorumlar