Farklı kesimler bu defa sahurda bir araya geldi

Ramazan ayında yaptığı etkinliklerde farklı kesimleri ve inançları bir araya getiren Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi (MEKADİM) bu defa farklı kesimleri sahur programında buluşturdu. "1.Geleneksel Birleşen Gönüller Sahur Buluşmaları"...

Google Haberlere Abone ol
Farklı kesimler bu defa sahurda bir araya geldi

Ramazan ayında yaptığı etkinliklerde farklı kesimleri ve inançları bir araya getiren Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi (MEKADİM) bu defa farklı kesimleri sahur programında buluşturdu.

"1.Geleneksel Birleşen Gönüller Sahur Buluşmaları" adı verilen etkinlik Özel Yıldırımhan Okulları'nda gerçekleşti. Sahur programına Alevi Bektaşi Federasyonu Mersin Şubesi Temsilcileri, Ortodoks Cemaati Liderleri, Akdeniz Roman Denekleri Federasyonu ve AB Türkiye Romanları Temsilcileri ile çok sayıda sivil toplum k uruluşu temsilcisi katıldı.

RAMAZAN AYININ BEREKETİ SADECE İFTARDA DEĞİL SAHURDA’DA YAŞANIR

Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri CoşkunTeymur eski Ramazan anılarını anlatarak programa renk kattı. Küçükken Müslüman kardeşleri ile birlikte ailecek sahur yaptıklarını hatırladığını ifade eden Teymur, "Onlar bizlere gelirdi bizde onlara giderdik. Bugün burada sahur için toplanmamız bana çocukluk yıllarımı hatırlattı. O dönemdeki sahurları hatırlattı‘’ diye konuştu. Ortamı sağlayan METADİM ’ e teşekkürlerini sunan Teymur konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Mersin Şubesi Temsilcisi Ali Rıza Demir ise MEKADİM'i tanımadan önce kafasında bazı yargılar olduğunu ifade etti. "Sizi tanıdıktan sonra önyargılarım dağılmaya başladı" diyen Demir, "Dünyada bizi endişelendiren olaylar oluyor. Ortadoğu’daki Alevi kardeşlerimiz bizim en büyük endişemizdir. Ama sizlerin barış, sevgi ve huzur adına yaptığınız çalışmaları görünce bir nebze olsun rahatlıyoruz." diye konuştu. Mekadim’in yapacağı çalışmalarda gönüllü olarak yer alacağını belirten Demir çalışmalara her zaman destek olacağını vurguladı.

BU GECENİN HEYECANINDAN UYUYAMADIM

Avrupa Konseyi Türkiye Romanları Temsilcisi Özcan Purçu'da heyecandan

sahura kadar uyuyamadığını ifade etti. İftar programlarına alışık olduğunu söyleyen Purçu "Sahur programına ilk kez katıldım. Türkiye’de ilk kez yapılan bir etkinlikte yer almak beni çok mutlu etti. MEKADİM'in yaptığı etkinliklerde her zaman bulunduk bundan sonrada devam edeceğiz." dedi.

SAHUR PROGRAMINDA DİŞ KİRASI SÜPRİZİ

Sahur programına katılan bütün misafirlere Osmanlı geleneğinin en önemli göstergelerinden olan diş kirası verildi. Üzerlerinde hat sanatıyla yazılmış isimleri olan ferman görünümlü hediyelerini alan konuklar zaman zaman duygulandıkları görüldü.

Osmanlı döneminde davet edilen misafirlere davete iştirak ettikleri için diş kirası başlığı altında hediye verilirdi. "Ev sahibi sevap kazansın diye misafir pek çok zahmet çekti. Dişi yoruldu! ” düşüncesiyle misafirlerine hediyeler ikram ederdi. Bu anlamlı hediyeler gelen misafirleri hoşnut ederdi.

Program Mısırlı Hafız Yusuf Hawas’ın Kur'an-ı Kerim okuması ile sona erdi.

CİHAN

Yorumlar