Farklı din mensupları arasında diyalog için potansiyel araştırılacak

Almanya'nın Hamburg şehrinde, farklı dinler arasındaki diyalog potansiyelini artırarak karşılıklı anlayış köprüleri kurmak için bir araştırma projesi başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Farklı din mensupları arasında diyalog için potansiyel araştırılacak

Almanya'nın Hamburg şehrinde, farklı dinler arasındaki diyalog potansiyelini artırarak karşılıklı anlayış köprüleri kurmak için bir araştırma projesi başlatıldı. ‘Modern Toplumlarda Din ve Diyalog'adını taşıyan projenin açılışına katılan Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Prof. Dr. Johanna Wanka, “Dinin bilimsel tartışmalarda yerini almasını ve dinler arası diyalogun verimli meyveler vermesini istiyoruz.” dedi.

Hamburg Üniversitesi bünyesinde Dünya Dinleri Akademisi’nin (AWR) ‘Modern Toplumlarda Din ve Diyalog-ReDi‘ başlıklı araştırma projesi düzenlenen bir törenle başladı. Farklı dinler arasındaki diyalog yeterliliği sağlamak ve dinler arasında anlayış köprüleri kurmak için ne gibi tedbirler alınabileceğini araştıracak projenin açılışına Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka da katıldı. Wanka, Hamburg Bilim ve Araştırma Bakanı Dorothee Stapelfeldt ve Hamburg Üniversitesi Rektörü Dieter Lenzen ile birlikte projeye start verdi.

Araştırmayı Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı 3 milyon Euro ile destekliyor.Rhein-Ruhr, Londra, Oslo ve Stokholm gibi metropol kentlerden üniversitelerle ortak yürütülecek ReDi projesi beş yıl sürecek. İki başlıktan oluşan araştırmada birinci başlık altında teolojik olarak özellikle Hıristiyanlık, İslam, Yahudilik, Budizm, Hinduizm'in yanı sıra Alevilik’te teolojik düzeyde diyalog potansiyelleri ve sınırları araştırılacak. Bu araştırma,teolojide diyaloğu geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek. İkincisinde ise insanların yaşam dünyasındaki din ve diyalog sosyal araştırma yöntemleri kullanılarak incelenecek.

Açılış programında konuşan Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, "Biz insanlar, daha hızlı hareket ettikçe farklılaşan dünyada, kendimize daha sağlam bir dayanak arayışı içine giriyoruz. İnsanlar, ölçütleri soruyorlar, yön bulmaya ve değerlere ihtiyaç duyuyorlar. Dini ve inanç konularında da cevaplar arıyorlar.” dedi. Dinler arası diyaloğun bu tür soruları cevaplayabilmek için gerekli şartları oluşturduğunu söyleyen bilim bakanı, “Günümüzde dini kimlik, bireysel yaşam dünyalarını şekillendiği için kendi kültürümüzün dini temellerini ve diğer insanlarınkini anlamak amacımız olmalıdır. Dinin bilimsel tartışmalarda yerini almasını ve dinler arası diyaloğun verimli meyveler vermesini istiyoruz.” şeklinde konuştu. Wanka, bundan dolayı İslam teolojisi için dört merkezi, Yahudi Araştırmaları Merkezi’ni, Hamburg Üniversitesi Dünya Dinleri Akademisi’ni desteklediklerini dile getirdi.

Rektör Lenzen de, Hamburg Üniversitesi’nin bu projeyle Almanya'da eşsiz bir pozisyon aldığına vurgu yaptı. Lenzen, “Bu projeyle birlikte Hamburg Üniversitesi Almanya'da dinler arası diyalog araştırma ve öğretimi konusunda akademik merkez olmuştur." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda ReDi projesine başkanlık edecek AWR Başkanı Prof. Dr. Wolfram Weiss ve Prof. Dr. Katajun Amirpur da törende proje hakkında bilgi verdi. CİHAN

Yorumlar