Fantaronı: Türkiye'de politik diyaloğa ihtiyaç var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Siyasi İşler Danışmanı Stefano Fantaronı, Türkiye'de son dönemlerde yaşananların temelinde politik gerginliğin olduğunu bunun da sosyal olumsuzluklara neden olarak topluma zarar verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Fantaronı: Türkiye'de politik diyaloğa ihtiyaç var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Siyasi İşler Danışmanı Stefano Fantaronı, Türkiye'de son dönemlerde yaşananların temelinde politik gerginliğin olduğunu bunun da sosyal olumsuzluklara neden olarak topluma zarar verdiğini söyledi.

    AB Türkiye Delegasyonu Stefano Fantaronı, beraberinde Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Dr. Janos Hovari ile Erzurum'a geldi. '3. AB Gençlik Forumu'na katılan diplomatik konuklar daha sonra Palandöken Dağı'ndaki Xanadu Otel'de basın kuruluşlarının temsilcisiyle bir araya geldi. Fantaronı, Türkiye'ye son zamanlarda yaşananları değerlendirdi. Fantaronı, ülkedeki gerginliğin sona ermesini umut ettiklerini ifade etti. Türkiye'de normal yaşama dönülmesi için politik diyaloğa ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Stefano Fantaronı, "Politik diyaloğa ihtiyaç var. Bu da sosyal diyaloğa kapı açacaktır. Politik kutuplaşma Türkiye'ye zarar vermekte. Bu gerginlik medya ortamına da yansıyor." dedi.

    Fantaronı, Türkiye'nin yaşanan süreçte AB değerlerinden uzaklaştığına da değinerek "Son dönemlerde Türkiye kendisini AB değerlerinden biraz daha uzaklaştırdı. Demokrasi, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konularında. Ancak bu dönemde Türkiye'nin unutmaması gereken ve bizim sağlam temenlerimiz oluşturan şeyleri de unutmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

    Türkiye'de medya üzerinde hükümetin baskısının bulunduğunu ve bunun da AB kriterlerine aykırı olduğuna vurgu yapan Fantaronı, "Hükümetin medya ve medya temsilcileri üzerine yaptığı baskı var. Basın kuruluşlarından kovulmalar var. Türkiye hapse atılan gazeteci sıralamasında en son sıralamalarda yer almakta. Ama buna rağmen dinamik bir ulusal ve yerel medya mevcut. Politik kutuplaşmanın azalmasıyla medya da gerçek gündeme odaklanacaktır." diye konuştu.

    Mısır'da Müslüman Kardeşler yanlısı 529 kişi hakkında verilen idam cezasına karşı olduklarının da altını çizen Stefano Fantaronı, "Mısır'da idam kararlarıyla ilgili olarak bu ülke hükümetine ciddi kınamalar gönderdik. AB idama karşı. Mısır hükümetine acilen demokrasiye geçilmesi için çağrıda bulunduk." diye konuştu. Stefano Fantaronı, Twiter ve Youtobe gibi sosyal medyanın da yasaklanmasının AB temel değerleri açısından kabul edilemeyeceğini sözlerine ekledi.
    
    Macaristan Büyükelçisi Dr. Hovari ise Türk medyasını yakından takip ettiklerini söyledi. Büyükelçi, politik gerginliğin medyaya da yansıdığına dikkat çekerek "Gazetelerde diyalog yok. Konuşma yok Türkiye ve Türk halkı için. Türkiye'de medya su, çevre gibi toplumsal konulara daha çok eğilmeli. Bu gerginlik ortamından medya da uzaklaşmalı." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar