Faili Meçhuller davasında Mehmet Ağar’ın duruşmaya çağrılmasına karar verildi

Türkiye'de 1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayet ile ilgili davanın ilk duruşması sona erdi. Mahkeme, daha önce duruşmalardan vareste tutulan Mehmet Ağar’ın duruşmalara çağırılmasına karar verdi. İşlenen 18 faili meçhul...

Google Haberlere Abone ol
Faili Meçhuller davasında Mehmet Ağar’ın duruşmaya çağrılmasına karar verildi

Türkiye'de 1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayet ile ilgili davanın ilk duruşması sona erdi. Mahkeme, daha önce duruşmalardan vareste tutulan Mehmet Ağar’ın duruşmalara çağırılmasına karar verdi.

İşlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve 19 kişi hakkında 765 sayılı TCK'nın 'cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek' suçlamasıyla hazırladığı iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmişti. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasından sonra dava, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredilmişti.

Davanın ilk duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya müşteki avukatları, tutuklu sanık Ayhan Çarkın, tutuksuz sanıklar Korkut Eken, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Lokman Külünk ve müşteki yakınları katıldı.

“ARKADAŞLARIMIN YAPTIKLARINDAN GURUR DUYUYORUM”

Savunmasında suçlamaları kabul etmeyen sanık Korkut Eken, “Savcılıkta ve diğer mahkemelerde verdiğim ifadeyi tekrarlıyorum. Özel Harekat’ın sadece eğitimine katıldım. Emir verme yetkim yok. Arkadaşlarımın yaptıklarından gurur duyuyorum.” dedi.

Sanık Ahmet Demirel ise savunmasında, “Bizler katil değiliz. Devlet adına görev yapmış insanlarız. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ne kanunsuz emir aldım ne de kanunsuz emir verdim.” ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Ayhan Çarkın ve tutuksuz sanıklar Lokman Külünk, avukatları olmadığı gerekçesi ile savunma yapamadı. Diğer sanıklar İbrahim Şahin ve Ayhan Akça da rahatsızlığı nedeni ile mazeret dilekçesi sundu. Mehmet Ağar ise daha önce savunması alındığı için duruşmalardan vareste tutulmuştu.

Duruşmaya ayrıca, Metin Vural’ın kızı Tülin Vural, Namık Erdoğan’ın kardeşi Nail Erdoğan, Namık Erdoğan’ın kızı Begüm Erdoğan, Namık Erdoğan’ın kardeşi Necdet Erdoğan, Hacı Karay’ın oğulları Ersin Karay, Osman Karay, Yusuf Ekinci’nin oğlu Kamil Ekinci, Yusuf Ekinci’nin abisi Halit Ekinci katıldı.

Yusuf Ekinci’nin oğlu Kamil Ekinci, verdiği beyanda, “Cinayetlerin, devletin en yüksek kademesinde alınan kararlar doğrultusunda yapıldığı sır değildir. Dava, siyasi sonuçları olacak bir davadır. Mehmet Ağar’ın duruşmadan vareste tutulması bu yapının hala var olduğunun göstergesidir.”

“SÜLEYMAN DEMİREL VE TANSU ÇİLLER’İN SANIK VE TANIK OLARAK ÇAĞIRILMASINI İSTİYORUM”

Yusuf Ekinci’nin abisi Halit Ekinci ise şu ifadeleri kullandı: “Bu cinayetler, devlet tarafından organize edilmiş, devlet tarafından işlenmiştir. Süleyman Demirel ve Tansu Çiller’in sanık ve tanık olarak çağırılmasını istiyorum.”

Mahkeme heyeti verdiği kararda, daha önce duruşmalardan vareste tutulan Mehmet Ağar’ın duruşmaya çağrılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, mazeret bildiren İbrahim Şahin’in de diğer duruşmalara katılmasına karar verdi. Tutuklu sanık Ayhan Çarkın’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, diğer sanıkların tutuksuz yargılanmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, çağrılması istenen bakan ve bazı kişilerin şu aşamada duruşmalara çağırılmasının gerek olmadığına karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame; Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetlerini kapsıyor.

İddianamede, "şüpheliler" ise şunlar: Mehmet Kemal Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman.

CİHAN

Yorumlar