Faili meçhuller davası başladı, tutuksuz sanık Ağar gelmedi

1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayet ile ilgili davanın ikinci duruşması başladı. Duruşma, yer sorunu nedeni ile mahkeme başkanı ve avukatlar arasında yaşanan tartışmalar ile başladı. Duruşmaya tutuklu sanık Ayhan Çarkın,...

Google Haberlere Abone ol
Faili meçhuller davası başladı, tutuksuz sanık Ağar gelmedi

1990’lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayet ile ilgili davanın ikinci duruşması başladı. Duruşma, yer sorunu nedeni ile mahkeme başkanı ve avukatlar arasında yaşanan tartışmalar ile başladı.

Duruşmaya tutuklu sanık Ayhan Çarkın, tutuksuz sanıklar Korkut Eken, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Lokman Külünk, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Uğur Şahin, Abbas Semih Sueri, Yusuf Yüksel, Enver Ulu, Muhsin Korman, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sabahat Tuncel, Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve izleyiciler katıldı. Tutuksuz sanık Mehmet Ağar 7 günlük istirahat raporu sunarak duruşmaya katılmadı.

Duruşma başlamadan önce duruşma salonuna alınan kişilerin üstü arandı. Duruşma başlamadan mahkeme başkanı ve avukatlar arasında mahkeme salonunun küçük olması nedeni ile yer tartışması çıktı. Mahkeme başkanı avukatların oturabilmesi için bazı izleyicileri çıkartacağını ifade etti. Bu karara müşteki avukatları karşı çıktı. Mahkeme başkanı, izleyicilerin salonda kalması üzerine stajyerleri çıkarmak istedi. Müşteki avukatları bu teklife de karşı çıkarak stajyerlerin duruşma salonunda kalmasını sağladı. Davanın ilk duruşmasında daha geniş bir duruşma salonuna geçilmesi konusunda mahkeme heyeti karar almıştı.

Mahkeme, duruşmaya sanık Ayhan Çarkın’ın akıl ve ruh sağlığının yerinde olup olmadığını dair Adli Tıp Kurumu’nda istenen belgenin geldiğini bildirdi. Adli Tıp Kurumu gönderdiği yazıda "yapılan muayenesi, müşahedesi, tetkikleri ve adli dosyanın incelenmesi neticesinde, kendisinde ceza sorumluluğunu etkileyecek veya ortadan kaldıracak ve verdiği ifadelerine itibar edilmesine engel olacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı veya akıl zayıflığı tespit edilmemiştir." tespitlerinde bulundu. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın 1990’larda işlenen faili meçhul cinayetler ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, Çarkın iddia edilen faili meçhul cinayetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

1990'lı yıllarda işlenen 19 faili meçhul cinayetle ilgili Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve 18 kişi hakkında 765 sayılı TCK'nın "cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek" suçlamasıyla hazırladığı iddianame Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmişti. Özel Yetkili Mahkemeleri’n kaldırılmasında sonra dava Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan, Faik Candan ve Abdülmecit Baskın cinayetlerini kapsıyor.

İddianamede "şüpheliler" ise şunlar: Mehmet Kemal Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin Korman.

Faili meçhul cinayetler davası kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde Ankara’da öldürülmesine ilişkin davanın dördüncü duruşmasında mahkeme davanın 1990’lı yıllarda işlenen 18 failli meçhul cinayeti davası ile birleştirilmesine karar vermişti. CİHAN

Yorumlar