Facia yaşanan Soma'daki kömür ocağında yangın hâlâ sönmemiş

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden ocağının, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla kapatılan kapılarından biri, jandarmanın gözetiminde savcılık izniyle açıldı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, içerideki...

Google Haberlere Abone ol
Facia yaşanan Soma'daki kömür ocağında yangın hâlâ sönmemiş

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden ocağının, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla kapatılan kapılarından biri, jandarmanın gözetiminde savcılık izniyle açıldı. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, içerideki ölçümlerde yangının devam etmesinden dolayı karbonmonoksit gazının 500 PPM'in üzerinde olduğu söyledi. İşçilerin büyük bir bölümünün can verdiği "S" panosunun bulunduğu alanın suyla kaplandığı ve araştırma için gerekli şartların henüz oluşmadığını ifade etti. Atçı, kapı tekrar kapatılarak bir süre daha bekleneceği bildirdi.

Soma Kömürleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda 13 Mayıs 2014 Salı günü çıkan yangının sönmesi için iki kapısı beton duvarla kapatıldı. Yaklaşık iki ay kapalı kalan kapı, içerideki durumun kontrolü amacıyla üç gün önce açıldı. Savcılıktan alınan izinle jandarma gözetiminde kapılardan birindeki duvarın bir bölümü yıkıldı. İçeriye de isimleri savcılıkça belirlenen ve madencilik konusunda uzun yıllar görev yaptıkları için uzmanlaşmış teknik nezaretçi ve işçiler girebildi.

Ocak içinde bir süre ilerleyen ekibin yaptığı ölçümlerde, yangının bazı bölümlerde devam etmesinden dolayı korbonmonoksit gazının 500 PPM'in üzerinde olduğu belirlendi. Normal şartlarda ocakta 50 PMM'in üzerinde karbomonoksit gazı olamayacağı öğrenildi. Normal değerin 10 katı gaz bulunmasından dolayı ocak içinde ilerlenemedi. Bunun yanısıra işçi ölümlerinin en fazla meydana geldiği yer olarak bilinen "S" panosunda da özel cihazlarla bazı kontroller yapıldı. Bu bölgenin de tamamen su altında olduğu saptandı. Suyun, hem söndürme çalışmaları sırasında biriken hem de kazı yapılmayan madendeki yer altı suları olduğu öğrenildi. Madendeki incelemede, ocağın araştırmaya ya da bilirkişilerin girmesine elverişli olmadığı tespit edildi. Kapısı,aynı şekilde beton duvarla kapatıldı. Yaklaşık iki ay daha bekledikten sonra ocakta tekrar inceleme yapılmasının planladıkları bildirildi.

Bu arada faciadan sonra kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturmada, aralarında Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu sekiz kişi tutuklanmıştı. Bunun yanısıra can veren işçilerin aileleri, firma aleyhine maddi ve manevi tazminat davaları açtı. Şirketin mallarına, Soma 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla el konyuldu. CİHAN

Yorumlar