Facebook’ta avukata hakaret eden doktora 3 bin lira manevi tazminat cezası

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden hakarete adli para cezasından sonra şimdi de tazminat cezası geldi.

Google Haberlere Abone ol
Facebook’ta avukata hakaret eden doktora 3 bin lira manevi tazminat cezası

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden hakarete adli para cezasından sonra şimdi de tazminat cezası geldi. Mahkeme, Avukat Turgay Balaban’a sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden ‘senin avukatlığını da, çocuğunu da, gelmişini geçmişini.’ diyen diş doktoru Deniz Bayramoğlu’na 3 bin TL manevi tazminat cezasına çarptırdı. Mahkeme, Bayramoğlu’nu daha önceki ceza davasında ise Balaban’a Facebook üzerinden hakaretten dolayı ilk celsede bin 800 lira para cezasına çarptırmıştı.

Merkez Tepebaşı ilçesi Sazova Mahallesi’nde 1,5 yıl önce meydana gelen olayda, Avukat Balaban, evinin yanındaki çocuklarını almaya gittiği parktaki bir sokak köpeğin 5-6 yaşlarındaki komşu çocuğunu saldırdığını gördü. Bu olay üzerine Balaban, çocukları korumak için ani bir refleksle köpeği etkisiz hale getirmek maksadıyla taşıma ruhsatlı silahıyla bir kaç el havaya ateş etti. Kurşunlardan biri köpeğin boynunu sıyırıp geçti, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Bu süreçte Balaban hakkında, kendilerini hayvan sever olarak tanımlayan bazı kişiler tarafından sosyal medya üzerinden tepki ve imza kampanyaları başlatıldı. Facebook üzerinden ‘senin avukatlığını da, çocuğunu da, gelmişini geçmişini...’ şeklinde ifadeler kullanan diş doktoru Deniz Bayramoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcının başvuruyu incelemesinin ardından Gaziantep’te yaşayan diş doktoru Bayramoğlu hakkında, “Kişiye söverek hakaret etmek” suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılması için Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dosyayı inceleyen mahkeme, daha ilk celsede Facebook üzerinden Balaban’a küfür edip hakarette bulunan diş doktoru Bayramoğlu’nu, bin 800 lira para cezasına çarptırdı. Bin 500 liraya indirilen bu ceza denetimli serbestlik kapsamına alındı.

FACEBOK’TA HAKAREDE ADLİ PARA CEZASINDAN SONRA ŞİMDİ DE TAZMİNAT CEZASI GELDİ

Ceza davasının olumlu sonuçlanmasını sonrasında Avukat Balaban, bu kez diş doktoru Bayramoğlu hakkında 3 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Avukatı aracılığıyla Eskişehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Balaban, "Kişilik hakları kişinin hür ve bağımsız varlığının bir parçası olup; kişinin yaşadığı toplumda, ilişki kurduğu çevrede şerefi ve saygınlığını sarsacak, onu küçük düşürecek, yanlış tanıtacak, zarara sokacak, düşmanca bir ortama itecek her türlü davranış kişilik haklarına saldırıdır." vurgusu yaptı. Dosyayı inceleyen 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 3. celsede tazminat davasını karara bağladı. Mahkeme, Bayramoğlu’nu Facebook üzerinden ‘senin avukatlığını da, çocuğunu da, gelmişini geçmişini” ifadelerini kullandığı için Balaban’a 3 bin lira ödemesine karar verdi.

"TAZMİNATI, HUKUK FAKÜLTESİ’NDE OKUYAN İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLERE VERECEĞİM"

Avukat Balaban, mahkemenin verdiği 3 bin liralık tazminat cezasını yerinde ve olumlu bulduğunu söyledi. Sosyal medya da yapılan hakaretlerin cezasız kalmaması ve adaletin tecelli etmesini bir hukukçu olarak beni mutlu etiğini kaydeden Balaban, "Mahkeme, bizlerin hukuka olan güvenini bir kez daha pekiştirdi." dedi. Kendisini sosyal medya üzerinden hakaret eden Bayramoğlu’dan alacağı 3 bin lirayı Hukuk Fakültesi’nde okuyan ve maddi durumu zayıf olan öğrencilere vereceğini kaydeden Balaban, “Bu parayı alınca kentimizdeki üniversitenin Hukuk Fakültesi’nde okuyan ve maddi dudumu zayıf olan öğrencileri öğrenip, bu parayı onlar arasında paylaştıracağım. Tazminat parası faydalı ve hayırlı işlere gitsin." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar