'Fabrikada yangın duvarları ve bölmeler olsaydı, hasar en aza inerdi'

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek, geçen gün 4'ncü Organize Sanayi Bölgesi'nde Özkaplan Halı'da meydana gelen büyük yangınla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan bu olaydan ders çıkarıldığını...

Google Haberlere Abone ol
'Fabrikada yangın duvarları ve bölmeler olsaydı, hasar en aza inerdi'

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek, geçen gün 4'ncü Organize Sanayi Bölgesi'nde Özkaplan Halı'da meydana gelen büyük yangınla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan bu olaydan ders çıkarıldığını söyleyen Şimşek, bundan sonra depoların ayrı bir yerde yapılması konusunda hassas olacaklarının belirtti. Şimşek, fabrikada yangın duvarları ve bölmeler olsaydı, olayın daha büyük bir alana sirayet etmesinin de önlenebileceğine dikkati çekti.

Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şimşek, yangını çıkartmamak gerektiğine dikkat çekti. Sanayi tesislerinin büyüdüğüne ve ürün deposu ile ham madde depolarının aynı yerde bulunmasının doğru olmadığına işaret eden Şimşek, "İşletmelerde bunların hepsi bir arada bulunuyor. Depoyu insanlar kullanırken, bir iki sefer kullanıyor. Sürekli insan bulunmuyor orada. Kapalı kalıyor. Yangın büyüdükten sonra haber alınıyor anca. Fakat bundan sonra biz de dikkat edeceğiz, sanayicilerimize de izah edeceğiz. Depoların ayrı yerde yapılmasını isteyeceğiz. Ham madde deposu ile ürün deposu ayrı yerde olmalı. Yapılmış olanların da arasına yangından koruma duvarlarının örülerek yangının büyümeden önlenmesini hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Söz konusu yangının meydana geldiği fabrikada da sanayicinin arka deposunu yaptığını dile getiren Şimşek, "Hakikaten burada yangın duvarları olsaydı, bölmeler olsaydı, en aza inerdi. Kesinlikle bu kadar olmazdı, belki üretim alanı yanmazdı. Bizim de sanayimizin çok bir geçmişi yok. Sanayicimiz de yeni bilinçleniyor. işin doğrusu bu. Belki burada 3-5 büyük kökenli, yangına dayanıklı yatırım yapan sanayicilerimiz olabilir ama sanayicimizin bir 10-15 yıllık geçmişi var. Daha yangın yönetmeliği yeni yeni çıkıyor. Ancak başımıza geldikçe bunları öğrendik. Ders çıkardık." ifadelerini kullandı.

Geçmişte bütün çatıların poliüretan olduğunu anımsatan Şimşek, "Kristal Tekstil'de yangın tüm fabrikalara yayıldı. Ondan sonra bir çok firma çatısını değiştirdi. Bundan sonra biz de yangın duvarlarının yapılması, depoların ayrılmasını konularında hassas duracağız. Yangını çıkartmamaya çalışacağız. Çıktıktan sonra ise ilk müdahale nasıl hızlı yapılır buna bakacağız." diye konuştu.

Özkaplan Halı'daki yangını duyduğunda ilk söylediği şeyin bölünme olduğunu hatırlatan Şimşek, fakat makine ve ekipman dolu olduğu için bu işlemin gerçekleştirilemediğini kaydetti. Şimşek, şunları kaydetti: "Boşluk varsa girersiniz. Ama makine ve ekipman doluysa bir şey yapamazsınız. Herkesin bir gücü var. Bu firma buraya gelene kadar elinden geleni yapmış. Firmayı suçlamıyorum. Bundan sonra ders çıkarıyoruz. Bundan sonra biz bunlara izin vermemeye çalışacağız."

CİHAN

Yorumlar