F-35'ler ilk test uçuşlarını yaptı

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 9 ülkenin ortaklığında üretilen 2 adet F-35 uçağı Hollanda’da ilk kez test uçuşu yaptı

Google Haberlere Abone ol
F-35'ler ilk test uçuşlarını yaptı
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında üretilen 2 adet F-35 savaş uçağı, ABD dışında ilk geniş kapsamlı test uçuşunu Hollanda’da yaptı.

Leeuwarden Hava Üssü'nden kalkan F-35’ler, Groningen, Urk, Arnhem, Maastrciht, Eindhoven, Rotterdam, Lahey ve Amsterdam’ın da aralarında olduğu 30 şehir üzerinde uçtu.

Savunma Bakanlığı, ortalama 400 metre yükseklikte uçan F-35’lerin 2 saati aşan test uçuşlarını tamamladıktan sonra yeniden Leeuwarden Hava Üssü’ne döndüklerini duyurdu.

Hollanda’nın da dahil olduğu program kapsamında üretilen uçaklar, geçen hafta test uçuşu amaçlı bu ülkeye getirilmişti. Ülkede 2 hafta daha kalacak uçaklar, bu süre içinde ses ölçümleri dahil farklı test uçuşları yapıldıktan sonra halkın ziyaretine açılacak.

Leeuwarden Hava Üssü'nde 10-11 Haziran’da düzenlenecek Hollanda Hava Kuvvetlerinin tanıtım günleri kapsamında uçakları yakından görülebilecek.


ABD ve İngiltere’nin başını çektiği, 9 ülkenin ortak olduğu konsorsiyum tarafından geliştirilen proje kapsamında, 2005’ten beri yapımı süren uçakların Hollanda’ya ilk tesliminin 2019’da yapılması öngörülüyor.

Hollanda, daha önce hükümetin aldığı karar gereği yılda ortalama 8 olmak üzere toplam 37 adet F-35 uçağı alacak.

Uçakların son tesliminin ise 2022’de Volkel Hava Üssü'nde yapılması bekleniyor.

Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, projeye dahil olan ülkelerin talebine göre teslim edilecek.

Türkiye’nin bu kapsamda sipariş verdiği 100 adet F-35 savaş uçağının ilk 2'sini 2017’de teslim alması bekleniyor.

Yorumlar