Ezeli rakipler Hessen’de 100. günü geride bıraktı

Almanya'nın Hessen eyaletinde korkulan olmadı ve bir zamanların ezeli rakipleri olan Hıristiyan Demokratlar ile Yeşiller’in başlattığı koalisyon dün yüzüncü gününü ahenk içinde yürüyen bir ortaklık ortamında doldurdu. Şehir eyaleti...

Google Haberlere Abone ol
Ezeli rakipler Hessen’de 100. günü geride bıraktı

Almanya'nın Hessen eyaletinde korkulan olmadı ve bir zamanların ezeli rakipleri olan Hıristiyan Demokratlar ile Yeşiller’in başlattığı koalisyon dün yüzüncü gününü ahenk içinde yürüyen bir ortaklık ortamında doldurdu. Şehir eyaleti olmayan eyaletler arasında ilk kez gerçekleşen bir CDU-Yeşiller koalisyonu için büyük önem taşıyan ilk yüz günün sürtüşmesiz geçmesi tarafları da memnun etti.

Basın karşısına çıkan CDU’lu başbakan Volker Bouffier ve yardımcısı Tarık El Vezir seçim kampanyası esnasında birbirlerine karşı sarf ettikleri cümlelerle karşılaştırıldığında örnek gösterilecek derecede uyumlu bir koalisyon tablosu çizdi. Halbuki CDU seçim kampanyasında El Vezir’in ekonomi bakanı olduğu bir Hessen’de büyümenin tehdit altında olacağını savunmuş, Yeşiller ise Bouffier’i ‘sağ popülist bir siyasi’ olarak tanımlayıp olası bir koalisyonu ‘dehşet senaryosu’ olarak görmüştü.

El Vezir ile birlikte basın karşısına çıkan eyalet başbakanı Volker Bouffier ise, iyi bir başlangıç yaptıklarını ve karşılıklı olarak birbirlerine güvenerek çalıştıklarını dile getirdi. Medyadaki olumsuz değerlendirmelere de değinen Bouffier, “Koalisyon ortakları tartışınca gazeteciler için heyecanlı oluyor. Gürültü olunca yazacak bir şey buluyorlar” dedi.

Bununla birlikte Bouffier ve El Vezir’in önündeki hakiki manada sınavların olduğu da söyleniyor. Bunların başında Yeşiller’in uçak gürültüsünü azaltmak için en az yedi saatlik bir gece istirahati uygulamasına geçmeyi düşünmesi geliyor. CDU’yu zorlaması beklenen bu talebin yanı sıra bütçe planlamasında da sürtüşmelerin olabileceği tahmin ediliyor. CİHAN

Yorumlar