Eynez İşletmesi Müdürü Çelik: Hiçbir ihmalimiz yok

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Eynez İşletmesi Müdürü Akın Çelik, "Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık. Ben de 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Biz bir tane insanın tırnağına zarar gelmesine izin vermeyecek bir...

Google Haberlere Abone ol
Eynez İşletmesi Müdürü Çelik: Hiçbir ihmalimiz yok

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Eynez İşletmesi Müdürü Akın Çelik, "Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık. Ben de 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Biz bir tane insanın tırnağına zarar gelmesine izin vermeyecek bir firmayız." dedi.

Soma Holding binasında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın da katıldığı basın toplantısında konuşan Çelik, Soma'daki maden faciasına ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

Madende daha önce çıkan bir yangının kapatıldığı iddiasına ilişkin soru üzerine Çelik, "Madencilikte yangın dünyanın her yerinde karşılaşılacak olaylardır. Bu teknik bir olaydır. Bir yangın nasıl söndürülür, nasıl kapatılır hepsini bilen insanlarız. Kurtarmanın son aşamasında buradaydım. Kömür madenciliğinde bir yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir, büyükse ilave önlemlerle komple kapatırsınız, içine suyu külle karıştırıp enjekte ediyoruz. Komple dolduruyoruz, 1 gram boşluk kalmayıncaya kadar. Burası neresi olursa olsun hiç fark etmez. Yangın varsa en doğru yöntem külle doldurmaktır. Biz bu ocakta tam mekanize dediğimiz 20 milyon liralık malzemeyi biz üç defa gömdük." cevabını verdi.

Çelik, "Metan gazı ile ilgisi yok. Çünkü orası ocağın temiz hava girişi. Temiz havanın içinde metan gazı olmaz." dedi.

Çelik, kazanın nasıl olduğu şeklindeki soruyu ise, "Biz de bilmiyoruz, sizin kadar biz de merak ediyoruz. Biz de araştırıyoruz. Şimdiye kadar böyle bir şeye rastlamadık. Biz de bu sorunun cevabını arıyoruz. Fakat biz insanların hayatını kurtarmak için 3 gündür uyumuyoruz. Ben de 3 gündür yer altındayım." şeklinde cevapladı.

Çelik, şunları ifade etti: "Ocak içinde sensorlar var, sensorlardan gelen değerler var. Ocakta her yeri gezen mühendislerim ve nezaretçilerim var. Böyle bir şey hissedilmedi. Ben çalıştığım iş yerindeki mühendislerim buna izin verebilir mi? Önceliğimiz insanları çıkarmak."

Çelik, "Esas problem bu olayın 3-5 dakika içinde gerçekleşmesi. Olay gerçekleşiyor ve yüksek yoğunluklu gazın çalışan üretim noktasını doldurması 3-5 dakikada gerçekleşti."

Çelik, ardından madende yapılan çalışmaları maden haritası üzerine anlattı.

Çelik, başka bir soruya da, "Yoğun dumanın işçilerin yollarını kapatması ile ilgili bir sıkıntı oldu. Görüş mesafesi düştü. Ben çalışan arkadaşların içindeydim." cevabını verdi.

"Kazanın hala neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. O bölgeye daha ulaşamadık. Ondan sonra oturup düşüneceğiz." diyen Çelik, "İhmal var mı?" sorusunu şöyle cevapladı: "Hiçbir ihmalimiz yok. Hepimiz canla başla çalıştık. Ben de 20 yıldır böyle bir olay görmedim. Biz bir tane insanın tırnağına zarar gelmesine izin vermeyecek bir firmayız."

"OLAYIN BAŞINDA BAKANIMIZ VAR"

"780 kişilik personel listesini paylaşır mısınız?" sorusunu da Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru cevapladı. Doğru, "Bu olayın başında bakanımız var. Onlar ancak bakan beyin izni ile..." dedi.

İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan ise, küçük yaşta işçi çalıştırıldığı iddialarına ilişkin, "Kemal Yıldız diye bir işçimizin olmadığını tespit ettim. 'Yıldız' soyadlı kişileri taradım. 'Cemal Yıldız' ismi çıktı. Doğum tarihi 27 Mart 1995, 19 yaşında." şeklinde konuştu.

Daha sonra başka bir soruyu cevaplayan Akın Çelik, "Yangın anayolda, temiz havada çıktı. Temiz havadan gelen gaz çalışma yerini dolduruyor. Biz ters çevirerek temiz havayı insanların çıkacağı yollara verdik. Bunu yaparak 100'ün üzerine adamı ben çıkardım kendi başıma. Bu doğru bir karardır." dedi.

Çelik, ardından maden haritası üzerine yangın sonrası yaptıkları işlemi ve hava giriş ve çıkışlarını ve yangının nasıl çıktığını anlattı.

Akın, yaşam odalarına ilişkin bir soru üzerine de, "Ana merkezde 500 kişilik yaşam odası vardı. İki bölgeye taşıdık." dedi. CİHAN

Yorumlar