Evsel ürünlerdeki gizli tehlikeye dikkat!

Hemen herkesin mutfağında bulunan teflon kaplar, kağıt mutfak gereçleri, leke ve kir tutmayan tekstil ürünleri ile fast-food ambalajlarının dayanıklılığını arttırmak için kullanılan PFC (fazla sayıda flor içeren kimyasal) maddesinin bir çok sağlık sorunu.

Google Haberlere Abone ol
Evsel ürünlerdeki gizli tehlikeye dikkat!

Hemen herkesin mutfağında bulunan teflon kaplar, kağıt mutfak gereçleri, leke ve kir tutmayan tekstil ürünleri ile fast-food ambalajlarının dayanıklılığını arttırmak için kullanılan PFC (fazla sayıda flor içeren kimyasal) maddesinin bir çok sağlık sorununa yol açtığı bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Güzel, evsel ürünlerin kalitesini artırmak için kullanılan PFC maddesinin, doğurganlığın azalması, düşük riski, hiperaktivite, kolestrol düzeyinde artış, triod hormon düzeyinde bozulma ve mesane kanserine yol açtığına dikkat çekti. Prof. Dr. Güzel, ürün alırken içinde PFC maddesinin olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Güzel, evsel ve endüstriyel ürünlere uzun süre dayanıklılık ve ayrıcalıklı pek çok özelliklerin kazandırılması için, perflorooktan sülfonat (PFOS), perflorooktanoik asit (PFOA) gibi fazla sayıda flor içeren kimyasal (PFC) maddelerin kullanıldığına dikkat çekti. Bu tür kimyasalların üretimleri, kullanımları ve kullanım sonrası yarattığı çevre kirlilikleri ve insan sağlığını tehdit eden etkileri konusunda hergeçen gün yeni bilgilerin yayınlandığını belirten Prof. Dr. Bilgehan Güzel, PFC’lerin hangi ev araçlarında bulunduğundan, alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi.

Prof. Dr. Güzel şunları söyledi: “Kir tutmayan halılar, suya ve yağa dirençli kumaşlar, yanmaz döşemeler, teflon kaplı tüm mutfak ve ev ürünleri (tencere, tava, ütü servis kaşığı vb.), fast-food ambalajları, kağıt tabak ve bardaklar, kozmetik ve eczacılıkta kullanılan bazı tutkallar, elektronik, temizlik ürünleri, otomobil pasta ve cilaları, böcek ilaçları, boyalarda kullanılabilmektedir. PFC’ler mükemmel dayanımları nedeniyle birçok endüstriyel kullanım için ideal kimyasallardır, ancak bu dayanıklılık hem çevre hem de insan sağlığı açısından ise büyük bir tehdit oluşturmaktadır.”

PFC’lerin insan vücuduna geçişleri henüz ayrıntılı olarak anlaşılamamış olsada, beslenme yoluyla alımların en önemli kaynak olduğunun bilindiğini ifade eden Güzel, “Özellikle fast-food türü yiyeceklerin paketlenmesinde kullanılan malzemelerin yağ ve suya karşı direnç sağlayan kaplamalardaki PFC’ler yiyecek üzerine geçerek vücudumuza taşınmaktadır. Mikrodalga fırında pişirilen patlamış mısır torbaları PFC’leri yiyecek üzerine aktaran malzemelerin başında geliyor. Hayvansal ve bitkisel ürünler, içme suyu, teflon ve benzeri pişirme kapları beslenme yoluyla PFC alımının diğer kaynakları. Kir ve yağ tutmazlık işlemleri yapılmış halı ve döşemelik kumaşlar, bu malzemeler için hazırlanan özel deterjanlar, taş ve ağaç için geliştirilmiş yeni nesil izolasyon malzemeleri temas veya solunum yoluyla PFC’lerin vücudumuza alımının kaynakları arasında. Vücudumuza bu kadar kolay aldığımız PFC’lerin alınan miktarının yarısını ancak 4-5 yılda atabilmemiz, dikkat etmediğimiz takdirde vücudumuzda birikimini her geçen gün arttıracağını göstermektedir. Hamilelik öncesi etkilerinin yanı sıra, hamilelikte kordon yoluyla, doğum sonrasında ise anne sütüyle bebeklere PFC’lerin geçtiğinin belirlenmiş olması bayanların bu konuda çok daha duyarlı olması gerektiğini göstermektedir.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar