Evli engelli kadın, ölüm aylığı alabilir

KDK, vefat eden emekli anne ve babasından dolayı ölüm aylığı alan ancak evlendiği gerekçesiyle maaşı kesilen engelli kadına, tekrar aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu

Google Haberlere Abone ol
Evli engelli kadın, ölüm aylığı alabilir
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), vefat eden emekli anne ve babasından dolayı ölüm aylığı alan ancak evlendiği gerekçesiyle maaşı kesilen engelli kadına, tekrar aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu.

Eşinden 2010 yılında boşanan bir kadın, hayatını kaybeden Bağ-Kur emeklisi annesinden dolayı aylık almaya başladı. Epilepsi hastalığı nedeniyle tedavi gören, psikolojik rahatsızlıklar yaşayan kadına, daha sonra bir üniversite hastanesinden yüzde 94 oranında engelli raporu verildi.

Bağ-Kur emeklisi olan ve vefat eden babasından dolayı da maaş almak isteyen kadın, ilgili Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulundu. Söz konusu idare, yüzde 60 ve üzerinde engelli olduğunun belirlenmesi halinde ölen annesinin yanı sıra babasından dolayı da aylık alabileceğini belirterek, başvurucu kadını hastaneye sevk etti.

Gönderildiği hastane tarafından yüzde 76 oranında engelli olduğu belirlenen kadın, bunun üzerine hem anne hem de babasından dolayı malul çocuk olarak, ölüm aylığı almaya başladı.

Malul kız çocuğu olarak anne ve babası üzerinden aldığı maaşın evlendiğinde kesilip kesilmeyeceğini ilgili kuruma soran kadına, cevabi yazıda malul çocukların evlenseler bile aylıklarının ödenmeye devam edeceği belirtildi.

Yeniden evlenen kadın, söz konusu aylıkları evlendiği gerekçesiyle kesilmesinin ardından, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu, başvurucunun malul çocuk statüsünde bağlanan aylığının evlenmesi sebebiyle kesilmesi yönündeki idari işlemin hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, söz konusu kesilen aylığın yeniden ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu, kararında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan genelgede, "Ölüm aylığı kurum sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır. Malul çocuklarda yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz." hükmünün yer aldığını belirtti.

İdare tarafından şikayet konusu işlemin yasal dayanağı olarak, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nda evli malul kız çocuğunun aylık almayacağı yönünde hüküm bulunduğunun gösterildiği ifade edilen kararda, söz konusu kanunda açık bir hüküm bulunmadığı kaydedildi.

İdarenin yorum hatası yaptığının bildirildiği kararda, idarenin evli kız çocuklarına malul olsalar dahi gelir ya da aylık bağlanamayacağı yorumunu yaptığına dikkat çekildi.

Kararda, "Şikayet konusu yargı kararları incelendiğinde 18 yaşını doldurmuş çalışamayacak durumda malul olan çocuklara ölüm sigortasından aylık bağlanabilmesi için sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmamaları, bu kanunlar kapsamında çalışmalarından dolayı gelir ya da aylık almamaları haricinde aranan bir şarttan bahsedilmediği görülmektedir. Bu itibarla yerleşik içtihatlara göre de malul kız çocuğunun evli olup olmaması aylık ya da gelir bağlanması açısından önem arz etmemektedir." ifadesine yer verildi.

Yorumlar