Evler toprak enerjisi ile daha ucuza yazın soğuyacak, kışın ısınacak

Türkiye'de giderek artan enerji maliyetlerine çare aranırken Samsun’da bir firma gelecek yıl evlerde doğalgaz ve kömüre alternatif olarak toprak altındaki enerji kullanılacak. Firma daha ucuza hem ısınma hem de soğutma yapan sistemi anlatmak...

Google Haberlere Abone ol
Evler toprak enerjisi ile daha ucuza yazın soğuyacak, kışın ısınacak

Türkiye'de giderek artan enerji maliyetlerine çare aranırken Samsun’da bir firma gelecek yıl evlerde doğalgaz ve kömüre alternatif olarak toprak altındaki enerji kullanılacak. Firma daha ucuza hem ısınma hem de soğutma yapan sistemi anlatmak yerine kendi yapacağı binada uygulamalı olarak müşterilere gösterecek.

    Samsun’da 20’nci yılını dolduran Paşaoğulları İnşaat firması sahibi Ömer Uzun, enerjide dışa bağılım olan Türkiye’de güneş ve rüzgârdan sonra 'toprak enerjisi'nin de kullanılmaya başladığını ancak yaygınlaşamadığını belirtti. Toprağın altında yüzyıllardır biriken enerjiyi kullanarak bedavaya ısıtma sağlayan sistem başta İstanbul olmak üzere birkaç ilde özel projelere uygulanarak kullanıldığını hatırlatan Uzun, şimdi aynı sistemi hem Samsun’a hem de Karadeniz Bölgesi’ne uygulamalı olarak göstereceğiz.

    "BİZİM ÜLKEMİZ İÇİN BULUNMAZ BİR NİMET"

    Toprak’tan ısıtma ve soğutma sisteminin ilk başta az denilebilecek bir kurulum maliyeti ile ömür boyu yaz kış enerji hizmeti sağlanabildiğini belirten Uzun, "Toprağın altı yazın soğuk kışın ise sıcaktır. Bir artezyen kuyusu veya yerin 2 metre kadar altına döşenecek özel borular pompa yardımıyla evlerde kışın ısınma, yazın da soğutma yapılabiliyor. Böyle bir sistemi konutlara kurmak için özel bir ekip oluşturacağız. Türkiye’de fazla tanınmayan ancak yeni yeni kullanılmaya başlanan bu teknolojiden ABD ve Avrupa ülkelerinde yıllardır binlerce ev, işyeri ve okulun ısıtması ve soğutması sağlanıyor. Bizim gibi enerjide dışa bağımlı olan ülkeler için bulunmaz bir nimet. İskandinav ülkelerinde yaygın kullanılmaya başlayan proje Türkiye'de henüz çok yeni. Bu sistemi müşterilerimize anlattığımızda çok şaşırıyorlar. Hata bazıları görmeden inanmayacağını bile söylüyor. Bunun için şimdi alt yapımızı ve ekiplerimizi oluşturuyoruz. Teknik ekip bunun yerinde eğitimlerini alacaklar. İlk kurulumu biz kendi yapacağımız binada uygulayıp müşterilerimize anlatmak yerine göstermeyi düşünüyoruz." dedi.

    "YÜZDE 80′İN ÜZERİNDE YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR"

    Söz konusu sistemin, ısı pompası görevi yapan bir kompresörle çalıştığını kaydeden Uzun, "Bu pompa, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki ısı kaynağından aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama aktarıyor. Yeraltına dikey veya yatay döşenen boruların içinden dolaştırılan su, toprağın sıcaklığını alarak ana cihaza iletiyor. Bu sayede çok az bir enerji harcamasıyla azami miktarda ısıtma veya soğutma sağlanıyor. Yazın havanın ısısı, bir ısı pompası yardımıyla toprağa veya yeraltı suyuna aktarılırken kışınsa tam tersi bir işlemle topraktan ısı çekiliyor. Binaları bu yöntemle ısıtmak, yüzde 80′in üzerinde yakıt tasarrufu sağlıyor. Bir düğmeyi açıp kapatmak kadar kolay çalışan sistem, 100 metrekare daire için ortalama 5 ila 10 bin liraya mal oluyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar