Everest'teki çığdan sağ kurtulan dağcı Tumbat: Tekrar gitmek istiyorum

Everest Dağı’nda yaşanan çığ felaketinden sağ kurtulan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülnur Tumbat, yaşadıklarını anlattı. Everest'te tırmanış tarihinin en ölümcül kazalarından birine şahit olduklarını belirten...

Google Haberlere Abone ol
Everest'teki çığdan sağ kurtulan dağcı Tumbat: Tekrar gitmek istiyorum

Everest Dağı’nda yaşanan çığ felaketinden sağ kurtulan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülnur Tumbat, yaşadıklarını anlattı. Everest'te tırmanış tarihinin en ölümcül kazalarından birine şahit olduklarını belirten dağcı Tumbat, "Everest’e tırmanış için tekrar gitmeyi düşünüyorum. Çığ bu olayın bir parçası, risk bu olayın bir parçası. Fiziksel ve duygusal olarak hazır olduktan sonra kesinlikle geri gitmek istiyorum." dedi.

Zirve tırmanışı için 1 Nisan’da yola çıkan Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülnur Tumbat, 18 Nisan’da Everest Dağı’nda yaşanan çığ felaketinden sağ kurtulmuştu. Tumbat, yaşadıklarının ardından Türkiye’ye döndü. Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda Evereste yaşadığı macera ve çığ felaketine dair anılarını paylaşan Gülnur Tumbat, 5 bin 600 metredeki kamp yakınlarına düşen çığda 16 Nepalli kılavuzun (şerpa) hayatını kaybettiğini söyledi. Tumbat, tırmanışa geçen şerpaların teknik aksaklık nedeniyle bir arada bulunduğunu bu nedenle çok sayıda kişinin çığ altında kaldığını ve Everest tırmanış tarihinin en ölümcül kazalarından birine şahit olduklarını belirtti.

Yaşadıklarını anlatan Gülnur Tumbat, tırmanış için hazırlanmaya başladıkları günlerde büyük bir çığ sesiyle uyandıklarını söyledi. Tumbat, “Ekibimiz buzula en yakın yerde kamp yaptığı için bir anlamda olayın merkezi biz olduk. Ekip liderlerimiz olaya ilk koşan kişiler arasındaydı. Birkaç saat sonra helikopterler geldi. Yaralıların taşınması cesetlerin buzul altında çıkarılması hepsi gözlerimizin önünde gerçekleşti.” diye konuştu.

Everest'e tırmanış tarihinin en ölümcül kazalarından birinin olması nedeniyle, çığ faciasının politik bir duruma dönüştüğünü söyleyen Tumbat, şunları kaydetti: “Şerpalar Nepal hükümetinden taleplerini tekrar dile getirdiler. Çünkü Nepal dağcılık turizminden çok önemli gelir elde ediyor. Ancak bu tırmanışların gerçekleşmesini sağlayan şerpalara doğru düzgün ödeme yaptığı yok. Aslında yaşanan olay çok trajik ama onlar için bir sembol haline dönüştü ve olay politik bir durum aldı. Hiçbir şerpa tırmanmayacağını açıkladı ve dağ kapandı. Bu süreci atlatıp tırmanabileceğimizi düşünüyorduk hatta ben Tibet tarafından tırmanmaya çalıştım. Tibet hükümeti de Nepal tarafından gelen dağcılara dağı kapattığını açıkladı. Çok garip bir sezondu ve böyle trajik bir olay yaşadık.”

İlerleyen zamanda Everest’e tırmanış için tekrar gitmeyi düşündüğünü belirten Tumbat, “Çığ bu olayın bir parçası, risk bu olayın bir parçası dağda hiçbir şeyin garantisi yok. Ancak fiziksel ve duygusal olarak hazır olduktan sonra kesinlikle geri gitmek istiyorum. Bu tecrübe kolay kolay silinip atılacak bir tecrübe değil.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar