Evde Çocuk Bakımı Projesi Kapsamında Annelere 38 Milyon Euro Destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan kadınların çocuk bakımı için istihdamdan çekilmesini önlemek amacıyla 'Evde Çocuk Bakımı' projesini hayata geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Evde Çocuk Bakımı Projesi Kapsamında Annelere 38 Milyon Euro Destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hanım çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı itibarı ile anne bulunan kadının ve anne adaylarının iş hayatından çekilmesini önlemek amacıyla 'Evde Çocuk Bakımı' projesini yaşama geçirdi. Projenin pilot il seçilen Bursa, İzmir ve Antalya'da Nisan ayında başlayacağı bildirildi. 'Evde Çocuk Bakımı' projesi kapsamında çocuk bakıcılarına 300 euro bağış desteği verileceği kaydedildi.

ÜÇ BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürü Selim Erol, SGK hizmet binasında düzenlenen toplantıda projede Antalya'dan bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 3 bin bireyin istihdam edileceğini söyledi. İstihdamda maaş 300 euro bağış desteği vereceklerini belirten Erol, 'Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi operasyonu kapsamında maaş takribî 300 euro tutarında bir bağış desteği sağlanacaktır. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu bulunan ve resmi makamlarca (MEB, İŞKUR) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak bağış desteği 390 euro olacaktır. 24 aylıktan küçük çocuğu bulunan bayanların referans yapabileceği plan kapsamında küçükler 36'ncı ayını doldurana kadar bağış desteği sağlanacaktır. Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak bulunan operasyon kapsamında ilimizde bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 2 bin kadının istihdamı bağış sayesinde desteklenecek olup, üç pilot ilde istihdamı desteklenecek hanım sayısı 5 bin anne ve 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplamda 10 bin düzeyindedir' dedi.

38 MİLYON EURO MALİ DESTEK

Projenin Sosyal Güvenlik Kurumu ve Avrupa Birliği sebebi ile desteklendiğini anlatım eden Erol, plan kapsamında 38 milyon euronun mali destek şekilde annelere sağlanacağını belirterek, 'Operasyon bütçesi, Avrupa Birliği ve SGK sebebi ile karşılanacaktır. Operasyon kapsamında yekün bütçenin takribî 38 milyon eurosunun annelere mali destek şekilde bağış edilmesi planlanmaktadır. Bu plan ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının arttırılması ve çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine art dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi amaçlanmaktadır' diye konuştu.

YARARLANMA ŞARTLARI

Projeden yararlanacak şahısların taşıması gereken koşulları da sıralayan İl Müdürü Selim Erol, anne ve bakıcının tıpkı kentlerde ikamet etmesinin ve anne ile bakıcının Türk yurttaşı olması gerektiğini söyledi. Adayların taşıması gereken başka şartlar ise şu biçimde açıklandı:

'Annenin referans anında hizmet akdine tabi işçi şekilde sigortalı çalışıyor olması. Başvuru anında annenin 24 maaş veya daha küçük yaşta çocuğunun olması. Annenin en çok asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar (01.01.2015 - 30.06.2015 arası 2.403,00 TL, 01.07.2015 - 31.12.2015 arası 2.547,00 TL) brüt gelir sahibi olması. Anne ve çocuk bakıcısı içinde birinci derece akrabalık birlikteliği olmaması. Annenin plan kapsamında çocuk bakıcısı şekilde beyan edilmiş olmaması. Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması'

Antalya'da bin 500 asil, bin 500 yedek olmak üzere 3 bin benlik bir liste oluşturulacak. Başvurular ise www.sgk.gov.tr yada www.antalyasgk.gov.tr internet siteleri üstünden yapılabilecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar