Ev sahibi Türkler araştırması bilim ödülü kazandırdı

Almanya'da göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı semtlerdeki mülk sahibi Türkleri araştıran Dr. Heiko Hanhörster, Augsburg Belediye binasında düzenlenen programda 2014 Augsburg Kültürlerarası Araştırmalar Bilim Ödülü'nü aldı. Dortmund...

Google Haberlere Abone ol
Ev sahibi Türkler araştırması bilim ödülü kazandırdı

Almanya'da göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı semtlerdeki mülk sahibi Türkleri araştıran Dr. Heiko Hanhörster, Augsburg Belediye binasında düzenlenen programda 2014 Augsburg Kültürlerarası Araştırmalar Bilim Ödülü'nü aldı. Dortmund Eyalet ve Şehir Gelişimi Araştırmaları Enstitüsü çalışanı Hanhörster’e 5 bin Euro değerindeki ödülü ‘Gitmek ya da kalmak?, Göçmenlerin yoğun yaşadığı semtlerdeki Türk mülk sahipleri’ konulu doktora çalışması getirdi. Araştırma, Türklerin ailevi sebeplerden dolayı sosyal pozisyon ve yatırım stratejileri ile gayrimenkul satın aldıklarını ortaya çıkardı. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Hanhörster, Türklerin çoğunluğu göçmenlerin oluşturduğu semtlerde kalmaya devam edip etmediklerini öğrenmek için bu çalışmayı gerçekleştirdiğini söyledi.

Bazı Türklerin çocuklarının daha iyi eğitim almalarını istemesine rağmen bu semtlerde ev alıp yaşamaya devam ettiklerini anlatan Hanhörster, ev almanın genel olarak artık o bölgeye ait olmak anlamına geldiğini dillendirdi. Hanhörster, bazı vatandaşların da o semte kalıp başka semtlerde mülk sahibi olabildiklerine, hatta Türkiye'ye geri dönebildiklerine dikkat çekti.

Bu yılki teşvik ödülü de ‘Kültürel Açılım Süreçleri-Berlin İdari Yönetimi Örneği’ konulu diploma teziyle Isabel Collien’e verildi. Collien, idari yönetimlerde çalışanlar üzerinde yaptığı araştırmada göçmenler ve ırkçılık konusunu araştırdı.

Buna göre ırkçılık konusunda duyarlı olan çalışanlar, kamu dairelerinin kültürlerarası açılım sergilemesinin önemli olduğunu savunurken, diğer bir grup göçmenlerin sadece müşteriler ile irtibat kurulan alanlarda çalışması gerektiği kanaatinde. Bu kişilerin ırkçılık konusundan uzak durmaya çalıştıkları ve özel pozisyonlarından dolayı ayrımcı yapıları fark edemedikleri tespit edildi.

CİHAN

Yorumlar