Esrar içilen 'bong şişesi'nin satışı serbest, kullanımı yasak

Uyuşturucu yaşının gün geçtikçe aşağılara indiği Türkiye’de, sokaklardaki uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor.

Google Haberlere Abone ol
Esrar içilen 'bong şişesi'nin satışı serbest, kullanımı yasak

Uyuşturucu yaşının gün geçtikçe aşağılara indiği Türkiye’de, sokaklardaki uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor. Ayrıca, uyuşturucu kullanmak için satılan malzemeler de nargile dükkanlarının vitrinlerinde yer alıyor. Özellikle, esrar maddesinin tüketimi için kullanılan ve 'bong şişesi' olarak adlandırılan malzemeler, nargile olarak satılıyor. Ancak, bong şişeleri özellikle gençler tarafından esrar içmek için kullanılıyor. Güvenlik güçleri bong şişesi kullananlara yasal işlem uygularken, şişelerin satışı konusunda herhangi bir yaptırımı bulunmuyor. Ankara’nın genç nufusun en yoğun olduğu Kızılay ilçesi ve çevresinde nargile dükkânları söz konusu şişeleri vitrinlerde satışa sunuyor. Ayrıca, yurt dışından ülkeye girişi yasak olmasına rağmen bu şişeler internet üzerinden de alınabiliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Merkezi tarafından hazırlanan raporda, uyuşturucu madde kullanımı yaşının 10’a kadar düştüğü ortaya çıktı. Özellikle büyükşehirlerdeki gençlerin yoğun olarak kullandığı uyuşturucu, güvenlik güçleri tarafından da sıkı denetlenmesine rağmen yayılmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 83 bin uyuşturucu olayı yaşanırken, 130 bin şüpheli de yakalandı ve haklarında idari işlem uygulandı. Buna rağmen, uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor. Özellikle uyuşturucu madde almaya yarayan malzemelerin satışının serbest olması, gençlerin bu alışkanlığa sürüklenmesinde önemli bir etken oluyor.

Bu malzemelerden bong şişesi denilen ve esrar içmeye yarayan malzeme özellikle nargile satışı yapılan dükkanlarda ve internet sitelerinde hiçbir yaptırımı olmadan satılıyor. Halk arasında ‘kova’ olarak bilinen bong şişeleri, nargileye benzemesi nedeniyle satıcılar tarafından bu şekilde satılıyor. Ancak, şişeleri alanlar esrar içmek için kullandığı ifade ediliyor. Esrar dumanınınbong şişesine doldurulup, birden çekilmesi uzun süreli tekrarlanmada akciğer için oldukça tehlikeli olduğu ve ani kalp krizi ile beyin kanaması gibi risklerinin bulunduğu belirtiliyor.

Bong şişeleri, yurt dışından ülkeye sokulması yasak olmasına rağmen, özellikle nargile ve kaçak tütün satılan dükkânlarda vitrinlerde sergileniyor. Ayrıca, internetten de satışının yapıldığı bong şişeleri, 45-70 TL arasında satışa sunuluyor. Yapıldıkları hammaddeye göre özellikleri değişen söz konusu şişeler, değişik tasarımlarla gençler için cazip hale getiriliyor. Ankara’da özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı Kızılay, Karanfil Sokak ve Yüksel Caddesi’nde bulunan pasajlarda satılan bong şişeleri, gençlerin daha rahat ulaşması için dükkan önüne kurulan stantlarda satılıyor.

VİTRİNLERDE SERGİLENEREK GENÇLER ÖZENDİRİLİYOR

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak, nargile olarak satıldığı için bir yasal engelinin olmadığını ancak uyuşturucuya başlamada bong şişelerinin önemli bir etken olduğunu ifade etti. "Bu tür malzemeler gençler tarafından, bir gösteriş meselesi, kendini ispat etme gibi alınıp kullanılıyor. Birkaç denemeden sonra da bağımlı hale getiriliyor." diyen Toprak, konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Toprak şöyle konuştu: "Uyuşturucu maddelerinin özendirilmemesi için bu tür malzemelerinin satışının yasak olması gerekiyor. Bu şişeler esrar içmek için kullanılıyor ve gençlerin gittiği mekanların yanında satılıyor. Konu ile ilgili çalışmamızı başlattık. En kısa zamanda il uyuşturucu kurullarına bununla ilgili raporumuzu sunacağız."
CİHAN

Yorumlar